Minden idők legdurvább delfinmészárlását tartották a Feröer-szigeteken

3 nap ezelőtt 5

[sz]Fotó: Northfoto/Valentina Crast/Sea Shepherd/SWNS[sz]

Százával fekszenek a csendes-óceáni fehérsávos delfinnek tetemei azokon a fotókon, melyek a viking idők óta hagyományos grindadráp fesztivál után készültek, írja a Mirror. A Dániához tartozó szigetcsoport vadászai a beszámolók szerint a héten 1428 delfint terítettek le, vagyis többet, mint a véres fesztivál történetében korábban bármikor.

A 10. század óta évente megrendezett mészárlás során átlagosan 900-1000 delfin vére festi vörösre a szigetnél az óceánt és a partszakaszt. A cetvadászatot nem kereskedelmi céllal szervezik, hanem a helyi hagyomány része, így aztán bárki csatlakozhat is a vadászokhoz.

Az emberek egy része csónakokkal és hajókkal tereli a sekély öbölbe a delfineket, ahol a parton már késekkel, horgokkal és egyéb éles szerszámokkal várják a tengeri emlősöket a mészárosok, majd egyesével végeznek velük.

Az ország törvényei pontosan szabályozzák, hogyan kell gyorsan és kíméletesen végezni az állatokkal. Egy tanfolyam keretében oktatják, miként kell helyesen átvágni a delfinek gerincét úgy, hogy azonnal elpusztuljanak. Ha a vadász hibát vét, az állat akár 20 percig is szenvedhet, mielőtt kimúlik, ráadásul végignézi, ahogy a szeme láttára ölik halomra a fajtársait.

[kapcsolodo]vervoros-lett-a-tenger-a-balnavadaszat-miatt-a-feroer-szigeteken/[kapcsolodo]

Az állatokat húsuk és zsírjuk miatt vadásszák tömegesen, bár a helyi tisztifőorvos már egyáltalán nem ajánlja emberi fogyasztásra a delfinhúst. Míg tavaly csak 35 tengeri emlőst végeztek ki a cetvadászat során, idén alaposan belehúztak a feröeriek, és csak alig maradtak el az 1500 kivégzett delfintől.

Az állatvédők már az idei cetvadászat előtt is barbár szokásnak tartották a delfinmészárlást, de sokak szerint a mostani vadászat minden eddigi túltett.

A helyi médiában is arról folyik a vita, hogy miközben már mindenki zsebében okostelefon lapul, és a delfintetemek százairól készült fotók egy pillanat alatt bejárják a világot, van-e értelme még ilyen méretű grindadrápot tartani.

A feröeri törvények lehetővé teszik több delfinfaj vadászatát élelmezési célból. A Nemzetközi Bálnavadászati ​​Bizottság nem szól bele a feröeri mészárlásba, mivel a szervezet engedélyezi a „megélhetési” bálnavadászatot. A több száz éves mészárlást a feröeri hatóságok szabályozzák, de a beszámolók szerint az idén kicsúszott a kezükből az irányítás.

A grindadrápot már a Feröer-szigeteken élő aktivisták is ellenzik. A mostani mészárlás példa nélküli volt, mondta Rob Read, az egyik csoport vezetője. A férfi szerint az ilyen mértékű gyilkolászás azért is értelmetlen, mivel a szigeten egyáltalán nincs húshiány.