Nagy változás jön decemberben az időjárásban, érzékenyen érint a gázszámlát is

2 hónap ezelőtt 13

Az előrejelzések szerint a december eleji lehülés után a hónap folyamán enyhül majd az időjárás – írja a Portfolio.

A Bloomberg által megkérdezett meteorológusok szerint az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható, míg Skandináviában és Skócia északi részén továbbra is extrém hideg lesz, Spanyolországban, Törökországban és a Balkánon pedig a szokásosnál melegebb idő várható a következő hetekben.

Bár az energiafogyasztás viszonylag visszafogott marad, mivel a gazdasági tevékenység az egész régióban lassú, az ellátási sokkok még mindig megzavarhatják a régiót.

A brit hálózatüzemeltető péntek este – ezen a héten már másodszor – arra kérte a háztartásokat, hogy csökkentsék az áramfelhasználást, mivel a fagyos időjárás és a gyenge széltermelés csökkenti az ellátást.

Skandináviában a szokásosnál korábban fagyott, ott a hideg időjárás a hónap nagy részében folytatódni fog.

Jonathan Porter, az AccuWeather vezető meteorológusa szerint Európa nagy részén a történelmi átlaghoz közeli vagy azt meghaladó hőmérsékleti értékek lesznek ezen a télen. "A korai hideg december elejére, december elejére megfordul, különösen Közép- és Északkelet-Európában. Délkelet-Európa közel átlagos lehet, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát kell majd felhasználni" – mondta.