Nagyon pozitív hírek szivárognak Brüsszelből a Magyarországnak járó uniós pénzek ügyében

1 év ezelőtt 33

Közel áll Magyarország az Európai Unióval való megállapodáshoz, amivel az ország közelebb kerülne ahhoz, hogy hozzáférjen a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott közel 28 milliárd eurós kerethez.

A hírügynökségnek mindezt Boka János, Orbán Viktor magyar miniszterelnök uniós megbízottja mondta el csütörtökön. Arról is beszélt a megbízott, hogy az Európai Bizottság várhatóan a jövő hét elején válaszol a kulcsfontosságú igazságügyi reformokra vonatkozó magyar javaslatokra.

Ha a javaslatokat a Bizottság elfogadja, a magyar parlament április közepén iktathatja törvénybe azokat, és ezzel elhárulna egy jelentős akadály a helyreállítási alap forrásainak felszabadítása elől, és a második félévben Magyarország hozzájuthatna 5,8 milliárd euróhoz - tudósít a hírügynökség.

Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz - mondta Boka, aki egyúttal az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

Nem maradtak hátra nyitott politikai kérdések - emelte ki.

A tárgyalásokra rálátó uniós tisztviselő a hírügynökségnek pedig arról beszélt, hogy a megállapodásról szóló tárgyalások előrehaladottak, és a következő napokban létrejöhet az egyezség.

Közben Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a tárgyalások folyamatban vannak.

A hírügynökség azt is felidézi, hogy a Bizottság egy külön eljárás keretében 22 milliárd euró visszatartásáról is döntött, ami az ún. kohéziós alapokat érintette, mivel aggályok merültek fel többek között az igazságszolgáltatás függetlenségével és az EU Alapjogi Chartájának be nem tartásával kapcsolatban, többek között az LMBTQ-jogok, az akadémiai szabadság és a menedékjog tekintetében. A cikk arra is kitér, hogy Magyarország számára 27 kulcsfontosságú feltételt szabott a Bizottság, amelyeket teljesítenie kell a kormánynak annak érdekében, hogy felszabadítsa a forrásokat. Ezen követelmények közé sorolható az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos aggályokat kezelő lépések, valamint négy, az igazságszolgáltatásra vonatkozó követelmény.