Néhány méterre úszkált a sydney-i szörfösöktől egy hatalmas bálna és a borja

1 hét ezelőtt 4

Több tucat szörfös gyűlt egy jókora hosszúszárnyú, vagy másnéven púpos bálna és borja köré, miközben az állatok a parttól néhány méterre úszkáltak Ausztráliában – írja a The Guardian. Anya és kicsinye Sydneytől északra, a Manly strandnál bukkantak fel, helyi idő szerint vasárnap délután.

Nemcsak az akár 15-16 méteresre is fejlődő emlősök merészsége volt szokatlan a szörfösöknek, hanem az is, hogy az év ilyen korai szakaszában láttak bálnaborjút.

A hosszúszárnyú bálnák ugyanis jellemzően áprilistól júliusig indulnak el az Antarktisztól észak felé, a trópusi vizek irányába a part mentén.

A bálnák a melegebb vizeken szülnek. Az anyákat és borjaikat pedig az ausztrál tavasz (szeptember-november) vége felé lehet megfigyelni a partmenti vizekben.

Az egyik szörfös azt mondta a lapnak, hogy

még életében nem látott bálnát, különösen nem egy borjút ilyen közel úszni a parthoz. A férfi szerint az állatok is meglepődtek, hogy milyen tömeg gyűlt pillanatok alatt köréjük, legalábbis érzése szerint az anya gyorsan kapcsolt, amikor észlelte az embereket és beljebb terelte a kölykét.

Addigra már rengeteg fotó és videó készült a hatalmas állatokról, ahogy alig 10 méter távolságról a víz felszínén lebegő szörfösök csodálják a családi fürdőzést. A bálnákról videót is készítettek a partról, amihez azt írták, hogy valószínűleg cápahálóba keveredhettek az állatok, de ezt később cáfolták.

A távoli felvételen is jól látszik, ahogy a bálnák úszkálnak a vízben, miközben tőlük pár méterre a szörfösök szinte mozdulatlanul figyelik az eseményeket:

Humpback whale appears to be in a shark net at Manly, unfortunately. Skin-diver appears to be assisting #abcmyvideo #sharknet #removesharknets #humpbackwhale @abcsydney pic.twitter.com/CZUjtRkw1D

— John Martin (@Wingtags) August 2, 2020

A hosszúszárnyú bálnák fontos szerepet játszanak a tengeri ökoszisztémában, de emellett nem elhanyagolható gazdasági szerepük sem. A jelentős mértékben erre a fajra épülő bálnafigyelés ugyanis nemcsak Ausztrália városaiban, hanem az egész világon virágzó turisztikai bevételforrásnak számít.

[kapcsolodo]soha-nem-kerulsz-ilyen-kozel-egy-balnahoz/[kapcsolodo]