Nem akarod kerülgetni a tömeget az olasz és a horvát tengerparton? Mutatunk hat izgalmas európai úti célt a nyárra

4 hónap ezelőtt 13

Idén sem áll meg a globális fellendülés a turizmusban, de még mindig nem érjük el a koronavírus-járvány előtti szintet – derül ki az Utazási és Turisztikai Világtanács és az Oxford Economics közös kutatásából. A covid-19 kitörésének évében, 2020-ban valósággal összezuhant a globális utazási szektor, amit 2021-ben egy 25 százalékos, majd 2022-ben egy további 22 százalékos növekedés követett. Idén az első negyedévben a járvány előtti szint 80 százalékát érte el a forgalom, 235 millió utassal világszerte az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint, a teljes felépülés azonban csak 2024-re várható, akkor már meghaladhatja a járvány előtti utolsó év, 2019 szintjét az iparág. Mindez a kínai turisták visszatérésétől is függ, ahol lassú, de folyamatos a növekedés látszik.

Az élen jár az Egyesült Államok, de idén már Latin-Amerikában is elérheti a turizmus a 2019-es szintet, míg az EMEA-térség és Ázsia csak 2024-2025 környékére épülhet fel teljesen a járvány okozta sokkból – írja a CNBC.

A kutatás hozzáteszi, hogy itt értékekről beszélünk, pontosan idén 9500 milliárd dollárról, és mivel az utazások emelkedő költségei és az infláció miatt drágább most utazni, így ha meg is üti a szektor a 2019-es szintet, az nem jelenti azt, hogy ugyanannyian utaznak, mint a járvány előtt.

A tavalyi év nagy kihívása volt – különösen a légiközlekedésben-, hogy a járvány során leépített munkaerőt nem sikerült teljes mértékben visszahozni, így a nyáron fellendülő turizmus (különösen a sztrájkokkal megtoldva) felkészületlenül érte a légitársaságokat és repülőtereket, a kapacitáshiányok következtében pedig járattörlések és késések miatt szenvedtek az utasok. 2019-ben 334 millióan dolgoztak az utazási szektorban, ami rekordot jelentett, 2020-ban viszont 70 millióan elvesztették állásukat. Ebből 2021-ben 11 millió, 2022-ben pedig 21,6 millió tért vissza, idén pedig már elérheti a 2019-es szint 95 százalékát az utazás és turizmus foglalkoztatottjainak száma, így ha minden jól megy, kevésbé káoszos nyár jöhet.

Az újranyitást követően az elmúlt két évben számos régióban lendületesen emelkedtek az utazások, a kutatás szerint azonban ez a masszív növekedési ütem idén nem tartható fenn a dráguló repülőjegyek és szállások miatt. A Hooper jegyértékesítő platform adatai szerint a nemzetközi retúr repülőjegyek ára 35 százalékkal nőtt átlagosan az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

De ez emelkedő költségek ellene sok népszerű úti cél már megtelt – írja a CNN, azt javasolva az utazóknak, hogy az olyan mediterrán célpontokra, mint Olaszország, Franciaország vagy Spanyolország, érdemesebb szezonon kívül utazni, amivel nem csak elkerülhetjük a tömeget, de pénzt is spórolhatunk.

Az európai utazásszervező cégek jelentős keresletnövekedést tapasztalnak, a CNN által megszólaltatott TravelLocal társalapítója szerint 2022 augusztusa és 2023 januárja között közel hatszorozódtak a foglalások 2021 és 2022 azonos időszakához viszonyítva. Különösen nagy az érdeklődés a tengerentúlról, amit az is mutat, hogy a transzatlanti járatok utasforgalma 10 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet.

A CNN Travel összegyűjtött 23, kevésbé zsúfolt nyaralási célpontot az idei nyárra azoknak, akik csendesebb nyaralásra vágynak. Ezek közül most az európaiakat mutatjuk be.

Lengyelország

A lap kiemeli, hogy miután Lengyelország többszáz kilométer hosszan határolja Ukrajnát, az orosz-ukrán háború kitörése óta zuhant a turisták száma. Közben több új, izgalmas hotel nyílt, mint a varsói Autograph Collection szálloda, ami egy hatalmas barokk palotában található. Varsó mellett érdemes lehet akár egy krakkói, gdanski, wroclawi vagy poznani városlátogatást is beiktatni, főként azoknak, akik szeretnének vidéki erdők, tavak, hegyek közé elvonulni.

Wroclaw, forrás: Getty Images

Liverpool, Anglia

A brit kikötővárosnak kiemelt helye van a zenetörténelemben, ugyanis a The Beatles szülővárosa. Júniustól szeptemberig egy kortárs képzőművészeti fesztivált rendez a város, valamint idén a „Partok Éve” nevében az ország parti városaiban ételfesztiválokat és strandtakarításokat tartanak – emeli ki a programok közül a CNN.

Forrás: Wikimedia Commons

Vilnius, Litvánia

Litvánia fővárosa idén ünnepli 700. születésnapját, így egész évben zenei fesztiválok és kiállítások várják az utazókat. Az egész városközpont az UNESCO Világörökség része, ahová a gótikus, reneszánsz és barokk épületeinek köszönhetően került be. A látnivalók közül a CNN kiemeli a Szent János templomot és a Szent Kázmér templomot, valamint azt, hogy hőlégballonból is meg lehet tekinteni a várost felülről.

Vilnius, forrás: Getty Images

Szaloniki, Görögország

A görög város ismert gasztronómiai színtér, ahol nemrég újították fel és nyitották meg újra az évszázados Modiano élelmiszerpiacot. A hegyek közelsége és a tengerpart a természetkedvelőknek is vonzó lehet, a régészeti emlékek pedig leköthetik a történelem iránt érdeklődőket. Novemberben váratóan elkészül a város az egyik infrastrukturális megaprojektjével, amely összeköti a belvárost a repülőtérrel.

A kép illusztráció, forrás: Getty Images

Göteborg, Svédország

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, amit hat egymást követő évben a világ legfenntarthatóbb úticéljának választottak, miután egy lakosra átlagosan 274 négyzetméter zöldterület jut, a szállodák 95 százaléka pedig környezetbarát minősítéssel rendelkezik. Az egykori kereskedelmi és hajózási központ 2021-ben ünnepelte 400. születásnapját, de az ünnepségeket a járvány miatt elhalasztották, amelyeket nagyrészt idén rendez meg a város.

Forrás: Getty Images

Gruyeres, Svájc

Hegyek, középkori épületek, csokoládégyár, és a világ legjobb sajtja – ezek várják a hegytetőn fekvő kisváros látogatóit, ahová akár Genfből elmehetünk egy egynapos kirándulás keretein belül.

Forrás: Getty Images

Szlovénia, Albánia, Azori-szigetek

A CNN másik cikkében hozzáteszi, hogy a kelet-európai országok közül Szlovénia és Albánia egyre vonzóbb úti cél a borok és a gasztronómia kedvelőinek, de a Portugália partjainál található Azori-szigeteket is megemlíti a feltörekvő nyaralási célpontok között.

Bled, Szlovénia, forrás: Getty Images

A címlapkép forrása: Shutterstock