Nem alakult új EP-frakció Varsóban

1 hónap ezelőtt 37

Az Európai Unió (EU) szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köti össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban.

Az EU csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak ilyen együttműködéssel akadályozható meg az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása

– áll a nyilatkozatban, amiben azt is hozzáteszik: a konzervatív pártvezetők elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. Teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek. Ezzel azonos legitimitással az európai intézmények nem rendelkeznek, így a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük, és nem válhatnak az új európai nemzet létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem.

A társadalomtervezés példájaként a nyilatkozatban „az ideológiai alapú”, keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket említik, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

Az európai nemzet koncepciója soha nem létezett, ma sem létezik és nem létezhet a jövőben sem

– olvasható a nyilatkozatban. A konferencia résztvevői azon szándékukat nyilvánítják ki, hogy a továbbiakban különböző szinteken és fórumokon együttműködnek mindazon pártokkal és szervezetekkel, amelyek számára fontos Európa egyedülálló öröksége és a nemzetek Európájának eszméje.

Közlik: a konferencián megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont. Megállapodtak abban, hogy válaszul az Európa jövőjéről szóló uniós vitára, a következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

A Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke. A lengyel részről pedig a kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő is jelen volt – írja az MTI.

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vett részt a konferencián két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

Nincs napirenden az új frakció

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható:

fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről. A résztvevők választ keresnek azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek.

A tárgyalások szünetében a PiS négy EP-képviselője tartott sajtóértekezletet. Tomasz Poreba képviselő közölte: a következő hónapokban egy sor szakértői konferenciát terveznek, amelyeken egységes víziót dolgoznak ki az EU jövőjéről. Úgy látta: a jelenlegi uniós vita egyoldalú, kizárólag arról szól, hogy a jövőt az európai szuperállam, a föderalizált EU jelenti, a konzervatívok viszont „teljesen más uniót akarnak, a hazák, a szuverén államok unióját”, amelyben jobban szóhoz jutnak a kormányaikat demokratikusan megválasztó állampolgárok. 

Fogiel a sajtóértekezleten leszögezte: a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat. Példaként az uniós alapszerződések iránti tiszteletet is említette. A Le Pen állítólagos oroszbarát irányultságát felvető újságírói kérdésre Fogiel aláhúzta: ellentétben sok politikushoz az Európai Néppárt és a szociáldemokraták soraiból, (a francia politikus) nem dolgozik az orosz energetikai cégeknél.

Az EU működéséról szóló új diagnózis megtalálását, a konzervatív pártok együttműködésének szorosabbá tételét Poreba is a varsói találkozó fő céljának nevezte. A konzervatív pártokat egyesítő új EP-frakció esetleges megalakulása iránt érdeklődő újságírói kérdésre kijelentette:

a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden.

Az új EP-frakció ötlete azután vetődött fel, hogy március 3-án a Fidesz tizenkét EP-képviselője kilépett a konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt képviselőcsoportjából. A Fidesz számára az utolsó csepp az volt, hogy a néppárti frakció megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a képviselőcsoportban. 

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb péntek este, az érkezésük után tett közzé egy videót a találkozóról, amelyben azt mondta, a lengyel fővárosban tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, aki ma európai polgár, de úgy érzi, nem képviseli őket senki.

Nem akarunk bevándorlást, de azt akarjuk, hogy első legyen a család és a gyermek. Meg akarjuk változtatni a brüsszeli politikát, hosszú hónapok óta készülődünk már arra, hogy létrehozzunk egy erős és befolyásos pártszövetséget

– fogalmazott a miniszterelnökFacebook-oldalán közzétett videójában.