New York Times: amerikai veteránok képeznek ki ukrán katonákat Ukrajnában

1 hónap ezelőtt 6
<?xml encoding="utf-8" ?>

Számos amerikai veterán képez ki ukrán katonákat az orosz-ukrán konfliktus frontvonalai közelében, annak ellenére, hogy a Pentagon erre felszólította volna őket – állította vasárnapi cikkében a New York Times (NYT).

“Amerikaiak vannak Ukrajnában” – állítja a lap, megjegyezve, hogy a konfliktus frontvonalain harcoló amerikai állampolgárok pontos száma nem ismert.

A NYT hozzáteszi, hogy az amerikaiak egy része önkéntesnek jelentkezik a sebesülteket evakuáló csapatokba, valamint tűzszerésznek, logisztikai szakértőnek és kiképzőnek is.

A NYT azt is állítja, hogy jelenleg a különleges műveletek egykori tagjaiból álló kisebb csapatok képzik ki az ukrán katonákat, és egyes esetekben segítenek a kijevi erőknek a harci bevetések megtervezésében.

Bár az Egyesült Államok közel 7 milliárd dolláros biztonsági segélyt ígért Ukrajnának, eddig tartózkodott attól, hogy közvetlenül belekeveredjen a konfliktusba. Washington nem sokkal a konfliktus február végi kirobbanása előtt hivatalosan is kivonta 150 katonai kiképzőjét Ukrajnából, Joe Biden elnök pedig kijelentette, hogy “nem fogunk harmadik világháborút vívni Ukrajnában”.

A Pentagon tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna amerikai önkéntes csoportokkal, és többször figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, hogy részt vegyenek a konfliktusban.

Perry Blackburn Jr. a hadsereg különleges alakulatainak nyugalmazott alezredese, aki egyike a jelenleg Ukrajnában katonákat kiképző önkénteseknek, a NYT-nak megerősítette, hogy egységének nincs semmilyen kommunikációja az amerikai hadsereggel, és hogy Washington valószínűleg nem vállal felelősséget az egység tevékenységéért.

“Nincs kommunikációnk az amerikai hadsereggel, pont” – mondta az újságnak. “Ez egy olyan vonal, amit nem akarnak átlépni. Nem fognak felelősséget vállalni a jólétünkért vagy a tetteinkért. Valójában valószínűleg pont az ellenkezőjét tennék”.”

Mindazonáltal a veteránok egy része úgy látja, hogy az ukrajnai küldetésükkel elősegíthetik Amerika érdekeit, miközben elszigetelik Washingtont a közvetlen beavatkozástól.

“Olyan módon hajtjuk végre az amerikai külpolitikát, ahogy a hadsereg nem tudja” – mondta Andrew Milburn, a tengerészgyalogság nyugalmazott különleges műveleti ezredese, aki egy másik önkéntes veteránokból álló csoportot vezet, akik kiképzést és tanácsadást nyújtanak.

“Én a hihető tagadhatóságot képviselem” – mondta a NYT-nek.

“Mi elvégezhetjük a munkát, az USA pedig azt mondhatja, hogy semmi közük hozzánk, és ez teljesen igaz”. Milburn megjegyezte, hogy nem kap választ, valahányszor megpróbál kapcsolatba lépni a nyugat-európai amerikai katonai tisztviselőkkel.

“Minden alkalommal, amikor elérjük őket, visszautasítást kapunk” – mondta. “Annyira félnek, hogy valami rossz fog történni, és úgy fog tűnni, mintha ez a kormány hatáskörébe tartozott volna. Nemkívánatos személyek vagyunk”.

Eközben a NYT szerint egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai önkéntesek jelenléte “tragikus balesetet idézhet elő, amely az Egyesült Államokat egy vietnami típusú eszkalációba keveri”.

“Akárcsak Vietnamban, itt is fennáll a veszélye annak, hogy akaratlanul egyre mélyebbre és mélyebbre kerülünk, apró lépésről lépésre” – mondta a NYT-nak George Beebe, a CIA Oroszország-elemzésének volt vezetője.

“A különbség az, hogy Ukrajnában nagyobb a tét. Az Egyesült Államok és Oroszország számára sokkal könnyebb lenne közvetlen konfliktusba keveredni, ami gyorsan nagyon komolyra fordulhatna”.”

A konfliktus kezdete óta legalább 21 amerikai sebesült meg a harcokban – állítja a NYT egy őket evakuáló nonprofit szervezetre hivatkozva. Emellett két amerikai állampolgár meghalt a külügyminisztérium szerint, míg két másik amerikai állampolgár fogságba esett, egy pedig a jelentések szerint eltűnt.