Nincs vége az esésnek, tovább tart az OTP vesszőfutása

1 nap ezelőtt 5

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ütik az OTP-t

A délután második felére fordulva tovább ütik az OTP-t, már több mint 3 százalék mínuszban van a magyar bankpapír. A cég árfolyama jelenleg 10 140 forint, egyre közelebb a lélektani 10 000 forintos határ

Kivárás a piacokon, esik a Telefonica

Az európai és tengerentúli piacokon továbbra is mérsékelt elmozdulásokat láthatunk. A spanyol Telefonica árfolyama esett annak ellenére, hogy a Rakutennel megegyezésre jutott 5G hálózat kiépítéséről. A cég árfolyama közel 3 százalékkal került lejjebb.

Kivár Európa, alulteljesítő a BUX

Továbbra is kivár Európa, a BUX alulteljesítése mellett az európai indexek mérsékelt elmozdulásokat mutatnak. Ez a helyzet a tengerentúli piacokon is, a három nagy amerikai index is minimális elmozdulást vetít előre, kivárnak a befektetők az esti FED kamatdöntés, majd a fél 9-től kezdődő sajtótájékoztató előtt.

Tovább esik az OTP, alulteljesítő a BUX

Az OTP tovább esik a mai eddig is rossz hangulatban újabb fokozatba kapcsolt, már több mint 2 százalék mínuszban van. A BUX alulteljesíti Európát,amíg a hangulat semlegesnek, enyhén pozitívnak mondható, addig a BUX 1,2 százalék esésben van. Az OTP esése mellet a Richter közel 1,2 százalék mínuszban van, míg a Mol és Magyar Telekom enyhén pozitív tartományban mozognak.

Kiskereskedelmi cégek húzzák Európát

Ahogy a délelőtti kereskedés vége felé közeledünk, emelkedést látunk az irányadó európai részvényindexeken, a magyar tőzsde azonban továbbra is alulteljesítő, a BUX-ot az OTP 1,2 százalékos esése húzza lefelé. A kiskereskedelmi cégeket érdemes ma kiemelni, a Zara és Bershka márkát is a neve alatt tudható spanyol Inditex 7,6 százalékot ralizott, miután a cég a második negyedévben ismét profitot termelt a korábbi negyedéves veszteség után. Emellett a H&M árfolyama is feljebb került 3,1 százalékkal, és a sportszergyártó Puma is 2,2 százalékot emelkedett.

Itt az újabb céges támadás, nulla dolláros célárral jött ki az igazságosztó

Egyre aktívabbak a céges visszaélések felkutatására és részvényeik shortolására szakosodott cégek, az elmúlt napokban a Hindenburg jött elő komoly vádakkal a Nikolával szemben, most a Citron támadta meg a Nano-X-et, mindkét cég árfolyama nagyot esett a tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább a Nikola és a shortosok közötti háború

Lényegében egy kisebb háború robbant ki az elektromos teherautókat gyártó Nikola, és a shortos Hindenburg Research között, miután a Hindenburg közzétett egy elemzést a cégről, amelyben csalással és hazugságokkal vádolták meg a társaság vezetőjét. Az elemzés végén 53 kérdés is szerepelt, melyből a Nikola csupán 10-re válaszolt, de azok a válaszok sem voltak meggyőzőek.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az OTP vesszőfutása

Bár a magyar tőzsde keddi záróértéke közelében jár, és szinte az összes blue chip emelkedik, az OTP esése ma is folytatódik, a bankpapír árfolyama 1,2 százalékkal került lejjebb. Az esésnek részben technikai okai vannak, az OTP árfolyama június eleje óta csökkenő trendcsatornában mozog, kedden pedig a 10 700 forintos szintről fordult le az árfolyam, követező megállót a 10 000 forintos szint környékén található sáv jelentheti.

Az OTP egyébként a régiós bankpapírok között is alulteljesítő.

Két támadás is érte a Facebookot, egyelőre leperegtek róla

Két rossz hír is érkezett tegnap a Facebook számára: egyrészt több celeb, köztük Kim Kardashian is bejelentette temérdek követőjének, hogy átmenetileg felfüggeszti Instagram és Facebook tevékenységét, valamint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is belengetett egy lehetséges antitröszt eljárást a tech óriás ellen. Az árfolyam a hírek ellenére végül 2 százalék feletti pluszban zárt.

Tovább a cikkhez

Vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék

Vegyesen teljesítenek az európai tőzsdék a szerdai kereskedésben, a DAX stagnál, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói tőzsde feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyolt tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. Ma várhatóan mérsékeltebb mozgásokra lehet számítani, hiszen este érkezik a Fed kamatdöntése, illetve az utána tartott sajtótájékoztatóra is érdemes lesz figyelni.

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Keddi záróértékek közelében nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek mérsékelt elmozdulást mutatnak, az OTP 0,2 százalékot esett, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,6 százalékot erősödött.

1000 embert bocsáthat el a svédek legnagyobb bankja

A svédek legnagyobb bankja, a Svenska Handelsbanken AB jelentős költségcsökkentő intézkedéseket jelentett be, ami 1000 dolgozójuk munkáját befolyásolja majd – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

Bár napon belül még emelkedést láttunk, a Dow Jones gyakorlatilag hétfői záróértékén fejezte be a kereskedést kedden. Az S&P 500-nak viszont sikerült 0,52 százalékkal feljebb kapaszkodnia, de ennél is meggyőzőbb menetelést produkált a Nasdaq 1,4 százalékos emelkedésével. A Dow-t a banki és ipari részvények gyenge teljesítménye húzta lefelé. Az Apple keddi bemutatóeseményére sokan figyeltek: a techcég árfolyama a bemutató kezdetén még vaskosabb pluszban állt, az eseményt követően azonban elindult a profitrealizálás, ezzel együtt is a hétfői 3 százalékos emelkedés után kedden 0,3 százalék mínuszban zárt az árfolyam, amely idén már 57 százalékkal került feljebb. Az ázsiai tőzsdék mérsékelt elmozdulást mutattak kedden, a Nikkei 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde szerény, 0,2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 0,1 százalékot gyengült. Ázsia más részein felemás volt a kép, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot esett, míg szingapúri tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb. A mérsékelt mozgások magyarázata, hogy az amerikai jegybank ma kamatdöntő ülést tart, amely a befektetők kitüntetett figyelmét élvezi, nem csak a kamatdöntés, de a Fed gazdasági előrejelzése miatt is. Az amerikai határidős indexek a Nasdaqot leszámítva lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,1 százalékos gyengülést vetít előre a szerdai piacnyitásra. A szerda magyar szempontból szinte eseménytelen lesz, az MNB szokásos repotenderén kívül nincs említésre érdemes, előzetesen betervezett esemény. Ma inkább az Egyesült Államokra irányul a figyelmünk: a kiskereskedelmi adat a kilábalás szempontjából érdekes csupán, a Fed esti kamatdöntése viszont sokkal érdekesebb. Az amerikai jegybank többször világossá tette, hogy nem kívánja negatív tartományba tolni a kamatot, egy esetleges vágás most is meglepetés lenne, a közlemény szövegére és az azt követő sajtótájékoztatóra viszont mindenképp oda kell figyelni, hiszen a Fed a gazdaság jelenlegi állapotát is értékelni fogja benne, és közzéteszi friss előrejelzését. Az olaj ára feljebb került ma reggel, az októberi leszállítású WTI 1,3 százalékos emelkedést követően 38,9 dollárnál jár. Az arany árfolyama is emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 1959,61 dolláron áll. A forint stagnál ma az euróval szemben, egy euró 357,81 forintba kerül, míg egy dollárért 302,04 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images