Olasz arany férfi 100 méteren, világcsúcs női hármasugrásban

1 hónap ezelőtt 18

A férfi 100 méteres síkfutást, amit az elmúlt 13 évben Usain Bolt uralt, most mindenki meglepetésére egy olasz sprinter, Lamont Marcell Jacobs nyerte meg vasárnap a tokiói olimpián.

Az elődöntők meglepetését egyrészt az idei világranglista-vezető (9.77 mp) amerikai Trayvon Bromell kiesése jelentette, másrészt az, hogy a kínai Szu Ping-tien 9.83-mal a leggyorsabbnak bizonyult. A fináléban aztán a kettes pályán futó olasz Lamont Marcell Jacobs maga mögé utasította a mezőnyt és 9.80-nal nyert. A 26 éves futó eddigi legjobb eredménye a fedett Eb-n idén 60 méteren elért győzelem volt.

Női hármasugrásban a kétszeres világbajnok és riói ezüstérmes Yulimar Rojas májusban 15,43 méteres eredményével az örökranglista második helyére lépett fel. A döntőben rögtön első nekifutásával 15,41 méterig repült, ami minden idők harmadik legjobbja, egyben olimpiai csúcs. Ezen utolsó ugrásával – már aranyérmesként – még javított, és 15,67 méterrel megdöntötte az ukrán Inessza Kravec 1995-ös, 15,50 méteres világrekordját. (MTI)