Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

1 hónap ezelőtt 11

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg. 

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte. 

"Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt" - értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. 

Az olasz parlament "következő alkalommal" tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát. 

"A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető 

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült"

- ecsetelte Molnár Anna. 

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, "megerősítő választás", de a népszavazás is, hiszen ő "nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett", de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt. 

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, "amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban" - fogalmazott. 

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili