Önállóan emberre támadt a harci drón – összefoghatnak ellenünk a gépek?

2 hét ezelőtt 13

Az eset Líbiában történt, és az ENSZ Líbiával foglalkozó szakértői csoportjának jelentése adott hírt róla. A körülményekről keveset tudni, annyit ír a jelentés, hogy egy autonóm üzemmódra állított quadrokopter támadta meg egy éppen visszavonuló szakadár katonacsoport egyik emberét.

Ahhoz, hogy egy autonóm harci eszköz emberre támadjon, valószínűleg emberi mulasztás kell - mondta Gajdos Máté Ádám főhadnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszékének munkatársa.

„Annyira van benne a pakliban, hogy egy autonóm állapotra kapcsolt eszköz önálló feladatot hajt végre, amennyire azt megengedjük neki. Egyértelműen mondhatjuk, hogy ezek az eszközök biztonságosak: ha kikapcsoljuk, áramtól, üzemanyagtól elválasztjuk őket, akkor biztonságosan tudjuk befolyásolni a működésüket” – fejtette ki a szakértő.

Feltétel az ilyen eszközöknél, hogy autonómia szintjén csökkenteni lehessen,

minél alacsonyabb ez a szint, annál magasabb az emberi beavatkozás mértéke.

Tavaly nyolcvan mérnök nyílt levelet tett közzé arról, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre elképzelhetőbb, hogy az autonóm eszközök kommunikálni tudjanak egymással, és az is, hogy ember ellen forduljanak.

Erről a főhadnagy az InfoRádiónak azt mondta, hogy ez a kapcsolatba lépés irányított módon már működik, ám annak az esélye, hogy ezek az eszközök maguktól összefognak és az emberek ellen fordulnak, jelenleg igen kicsi.

Az említett esetről szóló ENSZ-jelentésben egy nemzetbiztonsági szakértő aggodalmát fejezte ki és hangsúlyozta, hogy szerinte

különös veszélyt rejt magában, hogy egy ilyen eszköz rosszul is azonosíthat célpontokat.

Nyitókép: Pixabay