Óriási tűz ég Szicíliában, nyolcszáz tűzoltó küzd ellene

1 hónap ezelőtt 16

Tűzoltók százai küzdenek az Olaszország déli részén tomboló erdőtüzekkel – közölték vasárnap az olasz hatóságok az MTi tudósítása szerint.

Csak Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó volt bevetésen.

A műveleti egységeknek az utóbbi 12 órában 230-nál is több alkalommal kellett kivonulniuk.

Az olasz kormány a kialakult helyzetre tekintettel további egységek átvezényléséről döntött: az ország más részeiből, így Dél-Tirolból, Venetóból, Piemontból és Lombardiából is küldenek tűzoltókat Szicíliába. Mario Draghi kormányfő erről vasárnap rendelkezett Nello Musumeci szicíliai kormányzó kérésére.

A lángokat már repülőről is oltják a szigeten, illetve a dél-olasz Puglia és Calabria tartományokban is. Szicíliában a lángnyelvek leginkább Cataniát és környékét fenyegetik. Salvatore Pogliese, Catania polgármestere szerint város déli negyedeinek egy része „teljességgel megsemmisült”. Mint írta: az erdőtüzek kifejezett csapást jelentenek több család és vállalkozás számára.  

Szicíliában az utóbbi napokban 40 Celsius fok fölé emelkedett a hőmérséklet, így a szárazság, a hőség és az erős széllökések miatt a lángok gyorsan terjedtek. Egyes tűzesetek azonban – a hatóságok gyanúja szerint – gyújtogatásokra vezethetők vissza.

Si parla poco degli incendi che purtroppo si sono sviluppati in Sicilia (precisamente a San Giuseppe Jato,Piana degli Albanesi e Strasatto Altofonte) e Calabria (precisamente a Catanzaro)..le prime 2 foto riguardano gli incendi in Sicilia le altre 2 gli incendi in Calabria pic.twitter.com/hAgBkOqpYD

— 𝓢𝓽𝓮𝓵𝓵𝓲𝓷𝓮 𝓬𝓪𝓭𝓮𝓷𝓽𝓲💫 (@Stelleecomete) July 30, 2021

Szicília mellett Szardínián is durva erdőtüzek pusztítottak az utóbbi napokban, többek közt egy több ezer év, kihalófélben lévő vadolajfa is leégett. 

Délen tüzek, északon vihar pusztít

Miközben Olaszország déli része az erdőtüzekkel küzd, északon heves zivatarok, jégesők okoznak gondot. Dél-Tirolból például áradásokról és a viharok miatt kidőlt fákról érkeztek jelentések.

A polgári védelem riasztást adott ki Olaszország északi és középső régióira.

A jég sok helyütt elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is. A Coldiretti, az olasz kistermelők legnagyobb képviseleti szerve szerint a gazdáknak a térségben több millió eurós káruk van: a jég elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is.