Rák elleni vakcinát fejlesztenek Magyarországon, nagyon jól haladnak vele

1 év ezelőtt 53

Egy daganatos megbetegedések kezelésére kifejlesztett magyar immunterápiás módszerről, és annak lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A közlemény szerint ezt az oltóanyagot még csak az állatok kezelésére használnák fel, de a tudományos kutatás később „humánegészségügyi fejlesztésekhez” is hozzájárulhat. Az Állatorvostudományi Egyetem szombaton az MTI-vel közölte, hogy az együttműködés a Rákvakcina BVM-mel – amely a magyar állam által létrehozott Széchenyi Alapok egyik portfóliócége – egy olyan, magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról szól, amelyet a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztettek ki.

A kooperáció célja az, hogy a „Lisanext” nevű eljárást – amelyet Hidvégi Máté biokémikus és Jankovics István virológus fejlesztett ki – állatokon teszteljék az egyetemen, és ezáltal továbbfejlesszék a módszert. A projekt keretében daganatos kutyákon fognak kezeléseket végrehajtani.

A vizsgálatok alatt a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek – írta az eljárásról az Állatorvostudományi Egyetem. Hozzátették:

Az egereken végzett előzetes vizsgálatok nagyon kedvezően zajlottak, ott a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek.

A közleményben végül azt írták: a kutatási projektben szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve később hozzájárulhatnak humánegészségügyi fejlesztésekhez is. Vagyis ezt a vakcinát most még csak az állatok kezelésére tervezik felhasználni, de az itt szerzett tapasztalatok később akár az emberekre vonatkozó gyógyászati fejlesztéseknél is segíthetnek.

Az mRNS-alapú oltóanyagok innovációja felgyorsította rák elleni vakcinák kifejlesztésének folyamatát is.  Külföldön is szép számmal zajlanak hasonló fejlesztések, és tavaly nyáron már volt olyan rák elleni vakcina is, amelyet embereken is teszteltek.