Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter, példátlan gesztus várja a magyarokat Münchenben

1 hónap ezelőtt 13

A bajor tartományi hatóságok nem engedélyezik a vonulást a a magyar szurkolóknak Magyarország–Németország Európa-bajnoki mérkőzés előtt, a helyszínre, a Allianz Arenába buszokkal viszik majd őket. 

Tűzvédelmi okokból nem engedélyezik a nem impregnált molinók bevitelét sem – mondta rendkívüli bejelentésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Facebookon közzétett videóban beszélt erről.

Negatív értelemben példátlan gesztusnak

nevezte, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezik, hogy magyar konzulok jelen legyenek az Allianz Arenánál, ezért ő minden magyar szurkolót arra kér, hogy ha segítségre van szüksége, hívja a konzulátusi ügyeletet, amelynek a száma szerepel a munchen.mfa.gov.hu oldalon. A konzuli segítségnyújtás egyébként alapvetően ügyeleti alapon zajlik mindenhol a világon.

A tárcavezető közlése szerint csak határozott magyar konzuli fellépésre engedték tovább a bajor tartományi hatóságok azt a buszt, amely 53 magyar szurkolóval tartott München felé. A buszt először a vámhatóság, aztán a rendőrség állította meg.

Németország és Magyarország között kezd diplomáciai konfliktussá fajulni a ma esti  meccs. Ez azzal vett kezdetét, hogy a pedofilellenes törvényez kapcsolódó melegellenes törvénymódosítások miatt petíció indult, Dieter Reiter müncheni polgármester pedig hivatalosan kérte az UEFA-t, hogy a meccs idejére az Allianz Arenát a szivárvány színeivel világíthassák ki. Az UEFA ezt megtagadta, de a saját logójával kiállt a magyarországi melegek jogaiért.