Roger Waters szerint antifasiszta volt a náci uniformisra emlékeztető ruhája

10 hónap ezelőtt 13

Szerinte minden ezzel ellentétes vélemény hamis és politikailag motivált.

A Pink Floyd alapító tagja úgy nyilatkozott: a bigott fasizmus elleni tiltakozásának jelképe volt az a náci stílusú egyenruhára emlékeztető jelmeze, amit egy berlini koncerten húzott magára, és ami miatt a német főváros rendőrsége is nyomozást rendelt el.

A 79 éves zenész szerint a május 17-i, a berlini Mercedes-Benz Arénában megtartott koncerten látott képsorok egy „tiszta és világos” állásfoglalás a fasizmus és az igazságtalanság ellen. „Minden olyan próbálkozás, ami másnak akarja ezt láttatni, hamis és politikailag motivált” – mondta Waters a Reuters híradása szerint.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a berlini rendőrség azért indított nyomozást, mert Waters és zenekarának basszusgitárosa egy nácikéhoz hasonló stílusú egyenruhában pózolt a német fővárosban tartott koncertjén.

A horogkereszt vagy az SS szimbólum viselése tiltott Németországban, ez alól kivételt csak az oktatási vagy művészeti célú megjelenítések képeznek. A ruházat viselésének körülményei alapján olybá tűnhet, hogy egyetért, dicsőíti és igazolja az erőszakos és önkényes náci uralmat, amivel sérti az áldozatok méltóságát, és ezáltal megzavarja a köznyugalmat – idézte a Guardian Martin Halweget, a berlini rendőrség szóvivőjét.

A közösségi média felhazsnálói közül sokan védelmükbe vették az elmúlt években több témában is ambivalens nézeteket kifejtő brit zenészt, emlékeztetve arra, hogy Waters A Fal című 1982-es film szatirikus jeleneteit emelte át a koncertjébe, amelyben Bob Geldof ugyanezt a jelemzt viselte.