Schanda: Az egyesült baloldal programja hemzseg az adóemelésektől

1 hónap ezelőtt 18

2021.08.01. 19:10

Mi a baloldallal szemben valódi megoldást keresünk a problémákra, és nem „lájkokban” mérjük a programjaink sikerét: számunkra az emberek az elsők, és megélhetésük biztosítása a legfontosabb feladat – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a Mandinernek adott interjújában.

Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely fontosnak tartja megkérdezni és meghallgatni az emberek véleményét, hogy stabil egyetértési pontokat hozhassunk létre”

– közölte a Mandiner nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésére Schanda Tamás.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország megerősítése érdekében rákérdezünk a többi között a családtámogatások alkotmányos védelmének vagy a munkát terhelő adók további mérséklésének lehetőségére. Az eredmények ismeretében születhetnek majd döntések a szükséges lépésekről és azok ütemezéséről.

A 200 ezer forintos minimálbér kapcsán Schanda leszögezte: a havi bruttó 200 ezer forintos minimálbér a jelenleginél mintegy ötödével lenne magasabb. A térség uniós tagállamai közül ezzel vásárlóerő-paritáson mérve a szlovénok után a második helyre ugranánk előre.

Kiemelte:

Az Európai Unió adatai szerint az idei első negyedévben a rendszer-változtatás óta nem tapasztalt magaslatot értünk el a foglalkoztatásban.”

Az államtitkár szerint „a minimálbér növelése a munkavállalók és családok jövedelmi helyzetének javításával bővíti a vásárlóerőt, így járul hozzá a gazdasági növekedéshez”.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése ösztönzi a magasabb keresetűek béremeléseit is, hiszen a vállalkozásoknak az esetleges bérfeszültségek elkerülése érdekében célszerű fenntartaniuk a keresetekben megmutatkozó differenciákat, honorálva a magasabb képzettséget vagy a nagyobb munkatapasztalatot”

– hangsúlyozta.

A baloldal érdekes módon a kormányzása alatt nemhogy az adómentességet nem ismerte, hanem sorozatos volt az adóemelés, agyonadóztatta a munkát is, dupla ennyi volt a jövedelemadó és kevesebb mint fele a minimálbér – mondta az ellenzék követeléséről, miszerint legyen adómentes a minimálbér.

Az egyesült baloldal programja hemzseg az adóemelésektől, 2010 előtt sem volt jobb ötletük, és mivel most is ugyanannak a Gyurcsánynak a kottájából játszanak, változatlanul képtelenek másmilyen forgatókönyvben gondolkodni, ugyanazt a rossz gazdaságpolitikát képviselik, amivel egyszer már tönkretették a magyar gazdaságot”

– emlékeztetett az államtitkár.