SUV autód van? Akkor ne lepődj meg, ha egyik éjjel leeresztenek a gumijai

3 hónap ezelőtt 2

[sz]Fotó: Twitter/Tire Extinguishers[sz]

Világszerte leeresztik az SUV-k gumiabroncsait a Tire Extinguishers nevű nemzetközi klímavédelmi csoport aktivistái, akik így szeretnék elérni, hogy csökkenjen a Föld autóinak szén-dioxid-kibocsátása.

A brit székhelyű aktivistacsoport 2022-ben hajtotta végre első akcióit, majd az utcai terepjárók ellen irányuló klímavédelmi demonstrációik gyorsan átterjedtek Németországra, Franciaországra, Spanyolországra, Hollandiára, az Egyesült Államokra, és a legfrissebb hírek szerint Ausztráliában is megvetették a lábukat – írja a LADbible.

A Tire Extinguishers taktikája az, hogy az éj leple alatt leereszti az SUV-k gumiabroncsait. Álláspontjuk szerint az utcai terepjárók aránytalanul nagy hatással vannak a klímaválságra más járművekhez képest, és gerillaakcióikkal az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére ösztönöznek másokat.

Úgy vélik, amit csinálnak, az nem jogellenes, és nehéz rajtakapni őket, mert az a SUV-tulajdonosok nem töltik ébren az összes éjszakát, hogy megvédjék járműveik gumijait a leeresztéstől.

„Az Egyesült Királyságban a rendőrség megosztott abban, hogy bűncselekménynek számít-e kiengedni a levegőt egy gumiabroncsból.

Ez még a bűnügyi kár küszöbét sem éri el” – mondta a Tire Extinguishers egyik szóvivője. Hozzátette, nem titkoltan kellemetlenséget, frusztrációt szeretnének okozni azoknak, akik „hatalmas, gyilkos járművekkel” közlekednek az utcán.

Lapozz a cikk folytatásához!

[next]

„Azért eresztjük le az SUV-k gumijait, mert a kormányok és a politikusok nem tudtak megvédeni minket ezektől a hatalmas járművektől. Valójában mindenki utálja az utcai terepjárókat, kivéve azok az emberek, akik vezetik ezeket. A terepjárók nagyobbak és nehezebbek, mint más autók, környezetszennyezőbbek és több üzemanyagot fogyasztanak, ezért katasztrófát jelentenek az éghajlatunkra nézve” – jegyezte meg a szóvivő.

A Tire Extinguishers arra ösztönzi a klímavédelemért tenni akarókat, hogy csatlakozzanak a csoportjukhoz.

A tevékenységükkel kapcsolatban egy információs füzetet is kiadtak, hogy segítsék az aktivisták és a leendő tagjaik szabotőri munkáját az abroncsok leeresztésében.

PARIS: 30 SUVS DISARMED IN THE 7TH ARRONDISSEMENT AREA

Paris may be the most-extinguished city in the world as Paris TX continues its actions!

"Last night we disarmed 30 tanks, including a Land Rover Defender, probably the most war-ready vehicle we sabotaged!" pic.twitter.com/g2q71M3Tku

— The Tyre Extinguishers (@T_Extinguishers) May 30, 2023

[kapcsolodo]az-energiatakarekossagra-nagyon-a-husfogyasztas-csokkentesere-joval-kevesbe-nyitott-a-magyar-tarsadalom/[kapcsolodo]