Szabálytalan és életveszélyes büntetőfékezés miatt ütközött több autó

4 hónap ezelőtt 260

Az M1-M7 közös bevezetőjén a forgalomfigyelő kameránk premier plánban rögzített egy büntetőfékezést és az amiatt bekövetkező balesetet.

A felvételen jól látszik, hogy az M1-M7 bevezetőjénél a távolból érkezik egy “puttonyos” kisteherautó, ami először kivág egy jármű mögül, majd gyorsan bevág elé és állóra fékez, így a mögötte lévő autósoknak is meg kell állni, többeknek sikerül, de az egyik autós hiába fékez és próbál elmanőverezni, nem tudja elkerülni az ütközést és több autónak is nekicsapódik. A rendőrség és a mentők szakemberein kívül a Magyar Közút útellenőre is a helyszínre sietett, hogy terelést biztosítson a helyszínelés idejére.

A videóból is jól látható, hogy mennyire balesetveszélyes és akár személyi sérüléssel járó esetek is történhetnek ilyen helyzetekből. A büntetőfékezés nem menő, ne kövessétek a példájukat, magatok és a többi közlekedő biztonsága érdekében!

Büntetőfékezés miatt alakult ki baleset szombat délután az M1–M7 közös bevezetőjénél, amelyet egy szürke furgon idézett elő. Erről felvételt készített a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája, amit a közútkezelő társaság az Instagramon tett közzé. A videón látható, hogy a furgon jobbról előzi a belső sávban előtte haladó autót, majd egy újabb hirtelen sávváltással az addig előtte haladó jármű előtt befékez a gyorsforgalmi út legbelső sávjában.

Ezt követően a mögé került első néhány autósnak ugyan sikerült megállnia, egy utánuk következő sofőrnek azonban már nem: hiába próbált manőverezni és vészfékezni, a többi autónak csapódott.

A rendőrség és az Országos Mentőszolgálat szakemberei mellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőre is a helyszínre sietett, hogy biztosítsa a helyszínt.

A közútkezelő a bejegyzésében felhívta a figyelmet a hasonló helyzetek elkerülésére és arra, hogy a „büntetőfékezés nem menő, ne kövessétek a példájukat, magatok és a többi közlekedő biztonsága érdekében!”. Nem csak a közútkezelő próbálja meggyőzni a sofőröket, december elején a rendőrség készített prevenciós filmet az elmúlt években elterjedt büntetőfékezések visszaszorítása érdekében.

A legismertebb ilyen eset a celeb Berki Krisztiáné még 2018-ból, amikor a későbbi bírói ítélet szerint indokolatlanul, megleckéztetés céljából fékezett le egy busz előtt. Emiatt tavaly nyáron, nem jogerősen két év letöltendő, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint két év közúti járművezetéstől történő eltiltásra ítélték.