Szeptembertől az egyetemisták 70 százaléka tanul modellváltó intézményben

1 hónap ezelőtt 59

A kormány elkötelezett abban, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét érdekeltté tegye a minél sikeresebb, nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. Az egyetemek versenyképességének erősítésével a magyar fiatalok képzésének színvonala, Magyarország innovációs teljesítménye nő. Augusztus elsejével ennek érdekében összesen már huszonegy intézmény működik az új modellben, alapítványi fenntartásban – írja közleményében az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A már korábban modellváltott tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-ével a következők csatlakoznak:

  • Budapesti Gazdasági Egyetem,
  • Debreceni Egyetem,
  • Dunaújvárosi Egyetem,
  • Magyar Táncművészeti Egyetem,
  • Nyíregyházi Egyetem,
  • Óbudai Egyetem,
  • Pécsi Tudományegyetem,
  • Semmelweis Egyetem,
  • Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem.

A világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet.

Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül az Eszterházy Károly Egyetem. Az Országgyűlés idén áprilisban döntött arról, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartói jogait közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adja át.

Az átalakulás az intézményi működés rugalmasságát növeli, így a jövőben az intézményeket fenntartó alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják közvetlenül vagy az általuk fenntartott intézmények útján a közfeladatok magas színvonalú ellátását.

A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények gyorsabban és hatékonyabban reagálhatnak a változó gazdasági igényekre. A modellváltó egyetemek a helyi társadalmi élet, az értelmiségképzés és a gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

A több erőforrás, a vonzóbb munkavállalói helyzet, a teljesítmény alapú előmenetel, a jobb infrastruktúra, a magasabb követelmények vezetnek majd el a minőség javulásához. A magyar egyetemek előrébb léphetnek a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban.

2021 szeptembertől több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták közel 70 százaléka tanul modellváltó intézményben.

Nyitókép: Pixabay