Szivárognak a részletek: így mentheti meg Németország az egyik legnagyobb gáz- és áramszolgáltatót

1 hónap ezelőtt 3

Portfolio 2022. július 05. 19:38

Múlt héten írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb német gáz- és áramszolgáltató vállalat, az Uniper részvényárfolyama hatalmasat esett, miután a vállalat kormányzati segítséget kért, hogy megbirkózzon az orosz gáz hiányából eredő pénzügyi következményekkel.

Németország legnagyobb orosz gázimportőre azért kerültek szorult helyzetbe, mert a gázért fizetett árakat nem tudják áthárítani a fogyasztókra a hosszú távú szerződések miatt. Az Uniper az egyetlen olyan társaság, amelyet a jelek szerint meg kell menteni, ezért Berlin az árak áthárításával szemben a mentőcsomag felé hajlott.

A Reuters most a Handelsblattra hivatkozva arról ír, hogy Berlin a segítségért cserébe tulajdonrészt szerezne az Uniperben új részvények kibocsátásának útján, a tranzakció értéke 3 és 5 milliárd euró között lehet.

Az értesülést sem a vállalat, sem a német pénzügyminisztérium részéről nem kívánták kommentálni.

Az üggyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy kedden a német kabinet elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné Berlin számára a közműszolgáltatók megmentését. Robert Habeck gazdasági miniszter pedig úgy nyilatkozott, nem zárja ki, hogy a gázpiacon tovább romlik a feszült helyzet.

A Reuters beszámolójában megjegyezte, hogy a következő lépésként a német parlament alsó- és felsőháza szavaz majd a jogszabályról pénteken.

Az Uniper árfolyama közel 10 százalékot zuhant és 10,25 eurón fejezte be a kereskedést kedden.

Címlapkép forrása: Getty Images