Szükségünk van családi szertartásokra

1 hónap ezelőtt 26

A családi szokások, rituálék összekovácsolnak, biztonságot adnak, reménységet ébresztenek, és az állandóság érzését keltve azt jelzik, ha a belső világunkban rend van, szokásaink stabil kereteket adnak az életünknek, akkor kint sem történhet velünk nagy baj.

Minden család sajátos módon éli meg a maga rítusait. A kultúra iránytűt ad ezek alakításához, de végeredményben a család maga választja ki és formálja meg azokat, amelyeket beépít a mindennapjaiba, és jelentős különbségek mutatkoznak abban a tekintetben is, hogy ezekkel kapcsolatban több vagy kevesebb pozitív érzést melengetnek.

A családi rituálék hiánya azonban bizonyosan kiegyensúlyozatlan kapcsolatokat jelez – minél diszfunkcionálisabb egy család, annál nehezebben alakít ki és tart meg rituálékat, ez pedig egyértelműen negatív hatással van a családtagok életminőségére.

A gyermekek számára különösen fontos, hogy az életük kiszámítható legyen, olyan fix pontokkal, ismétlődő eseményekkel, amelyek kevés kivétellel mindig ugyanúgy, ugyanabban az időben történnek. Éppen ezért számukra a mindennapi élet rituáléi erős védőfaktorok, az érzelmi biztonság alapvető összetevői a folyamatosan változó világban.

Idő és öröklét érintkezése

Rendelje meg online!

Egy család számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy megerősítse az elköteleződését a saját rituáléihoz, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tagok azt érezzék: „a mi családunk ilyen”. Hagyomány nélküli világban könnyen talajvesztetté válunk – ezért fontos például az ünnepeket újraértelmezni, önmagunkra szabni.

Ahogy Pilinszky János írja: az ünnep az idő és az öröklét érintkezése, ami igaz, hogy csak „egy pillanatig tart”, de e nélkül a pillanat nélkül puszta mókuskerék lenne az életünk. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy megtapasztaljuk múlt, jelen és jövő folytonosságát, és a találkozás mellett a jelen nem lévő ősöket is szimbolikusan megidézhetjük tárgyakkal, fotókkal, mesékkel. Az ünnep így egyszerre jeleníti meg a stabilitást és a múlandóságot, tükrözve a családi kapcsolatok elkerülhetetlen változásait.

Ünnepelve kerülünk igazán közel mindahhoz, ami lényeges számunkra. A családi ünnepek arra indítanak, hogy elgondolkodjunk azon, kik vagyunk, hová tartozunk, honnan jövünk, merre tartunk. Ennek hiányában gyökértelennek éreznénk magunkat – gyökerek nélkül pedig nincs egészséges élet.

Érdekli, mit mutatnak a kutatások a családi rítusokról? Olvassa tovább Kádár Annamária írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amelyben örökölt sorsunkkal, a transzgenerációs hatással foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.