Tavaly nagy port kavart egy nyugdíjas, beteg asszony kilakoltatása, most a kerület megkapta a leghumanitáriusabb kerület díját

3 hónap ezelőtt 10

[sz]Fotó: 061.hu[sz]

A Humanitárius Települések XI. Országos Találkozóján először történt meg, hogy a Magyar Vöröskereszt nemcsak települést, hanem kerületet is díjazott. A leghumanitáriusabb kerület díját elsőként Belváros-Lipótváros kapta meg.

A szombaton Komlón megrendezett eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere vette át a leghumanitáriusabb kerületnek járó díjat.

A Magyar Vöröskereszt 2007-ben alapította a „Humanitárius Települési Cím” elismerést, amelynek elnyeréséhez pályáznia kell az adott településnek, és idén először kerületek is versenybe szállhattak a díjért.

2022-es tevékenysége alapján ítélte oda a díjat Budapest 5. kerületének a Vöröskereszt, ugyanis az indoklás szerint a belvárosi önkormányzat és a segélyszervezet között jól működő együttműködés áll fenn, ami például Ukrajnából érkező menekültek ellátásában, élelmiszergyűjtésben és véradásokban is megmutatkozik.

A díj odaítélésének pikantériája, hogy tavaly ősszel nagy port kavart a 67 éves dr. Kovács Zsuzsa kilakoltatása az 5. kerületi lakásából. Az egyedül élő, nyugdíjas, beteg asszonynak annak ellenére kellett elhagynia otthonát, hogy a Fővárosi Közgyűlés korábban megszavazta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását.

Dr. Kovács Zsuzsa kilakoltatását a Város Mindenkié csoport aktivistái próbálták megakadályozni, sikertelenül. A korábban az MTA Nyelvtudományi Intézeténél kódexkutatóként tevékenykedő és néhány évig a Lyoni Egyetemen is tanító idős nő idén februárban elhunyt.

Az 5. kerületi önkormányzat a tavaly őszi esettel kapcsolatos közleményében azt írta, a lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő egyáltalán nem működött együtt sem a lakóközösséggel, sem az önkormányzattal. Emellett „a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tett eleget, ezáltal megkeserítette a társasház lakóinak mindennapjait”.

Forrás: 061.hu

[kapcsolodo]a-belvaros-fideszes-polgarmestere-vett-egy-lakast-az-allamtol-majd-elajandekozta-apjanak-igy-a-vagyonnyilatkozataba-sem-kerult-bele/[kapcsolodo]