Tényleg lendületet vehet az EU a 4 napos munkahét felé

10 hónap ezelőtt 13

A négynapos munkahét bevezetésének lehetőségéről beszél az uniós szakbiztos - derül ki a HRportál cikkéből. Nicolas Schmit szerint a változás besegítene a munkaerő-piaci gondok orvoslásába is.

A folyamatot szerinte tehát a munkaerőhiányos ágazatoknál lehetne elkezdeni. A vezető egy lapinterjúban beszélt arról, hogy a fiatalok elképzeléseit a munka és a magánélet közti egyensúlyról komolyan kell venni, az ő munkaerő-piaci bevonzásuk fontos feladat volna, a 4 napos munkahét márpedig csalogató.

"Sok ágazat kétségbeesetten keres munkavállalókat, de nem találnak, mert az emberek nem akarnak ott dolgozni, vagy nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel" - tette hozzá.

Azt elismeri, hogy nincs közös EU-s álláspont a kérdésben, úgy gondolja, hogy "ez a szociális partnerek közötti megállapodásokkal jön létre".

Portugáliában már van egy mintaprojekt erre, 99 cég kezdte el az előkészületeket, aztán viszont csak 46-an jelezték, hogy folytatják a második szakasszal ősszel, ami a megvalósítás lesz. A maradók zöme 10 fő vagy az alatti vállalkozás (többségében tanácsadói, műszaki, tudományos, oktatási profilúak), összesen öt vállalat alkalmaz 1000 főnél több munkavállalót.

Egy friss, hazai kkv-kat kérdező felmérés szerint a vállalatok közel harmada megfontolná a rövidebb munkahét bevezetését.

Nyitókép: 10'000 Hours/Getty Images