Több tucat katonát engedetlenségért bocsátott el a Bundeswehr - most kiderült, miért

4 hónap ezelőtt 9

A Bundeswehrrel kapcsolatos "szenzációt" elsőként a Die Welt című napilap szellőztette meg, majd több médium is rácsapott. Most derült ki ugyanis, hogy a hadsereg kötelékéből korábban elbocsátottak 70 katonát engedetlenség vádjával. Bűnük az volt, hogy annak idején megtagadták a koronavírus elleni, számukra kötelezően előírt oltást.

Az ügy egy parlamenti ülés nyomán látott napvilágot. Egy ellenzéki kereszténydemokrata képviselő ugyanis "nekiment" a hadseregnek, miután tudomására jutott a 70 engedetlen katona menesztése.

A CDU egészségügyi felelőse a Bundestagban kérdezte az illetékeseket a történtekről, amit pártja nevében határozottan elítélt.

A kormány válasza szerint az engedelmesség megtagadása nyomán a Bundeswehr katonáinak magatartására vonatkozó törvények alapján került sor került sor az elbocsátásokra.

Az oltásmegtagadás a hadsereg esetében engedetlenség miatt büntethető cselekedetnek számít. Az érintetteknek szigorú fegyelmi intézkedésekkel kell számolniuk egészen a hadsereg kötelékéből történő elbocsátásig - hangzott a válasz.

A szóban forgó konzervatív képviselő a Die Weltnek nyilatkozva bírálta a Bundeswehr lépését.

Tino Sorge értetlenségének adott hangot a katonák elbocsátása miatt. Szerinte enyhébb büntetésre lett volna szükség, és példaként hozta fel az oltást megtagadóknak a Bundeswehren belüli "áthelyezését".

A CDU egészségügyi felelőse szerint az országos oltási bizottságnak (Stiko) és a Bundeswehrnek tárgyalnia kellene arról, hogy

egyáltalán szükséges-e még a koronavírus elleni oltási kötelezettség érvényben tartása.

A német hadseregben szolgálatot teljesítők számára az oltási bizottság ajánlásai nyomán több fertőző betegség esetében áll fenn ilyen kötelezettség. Ezek közé tartozik a koronavírus mellett mindenekelőtt a tetanusz, a diftéria, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, az influenza, továbbá néhány más fertőző betegség.

Németországban hónapokkal ezelőtt "lecsengett" a járvány, a korlátozásokat, köztük a maszkviselési kötelezettséget már az egészségügyi intézményekben is eltörölték.

Nyitókép: Forrás:Twitter/WELT