Törökországban már zajlik az elnökválasztás a második fordulója

10 hónap ezelőtt 15

Törökországban megnyíltak a szavazóhelyiségek a második fordulóban, amely eldönti, hogy Recep Tayyip Erdogan konzervatív elnök megtartja-e a hatalmat, vagy átadja azt a liberálisabb ellenfelének, Kemal Kilicdaroglunak.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8 órakor nyitottak meg mind a 81 tartományban, és több mint 60 millió ember jogosult szavazni a vasárnapi második fordulóban. További 3,4 millió török állampolgár külföldön is szavazhatott az elmúlt héten, de nem tudni, hányan adták le voksukat. A május 14-i első fordulóban az országon belül csaknem 89%-os volt a részvételi arány, de külföldön csak 49,4%.

A választásokkal kapcsolatos híreket, előrejelzéseket és kommentárokat helyi idő szerint 18 óráig, azaz egy órával az urnazárás utánig nem lehet közzétenni. Az eredményekről csak este 9 órakor lehet beszámolni. Mivel azonban csak két jelölt áll egymással szemben, a Legfelsőbb Választási Bizottság már korábban is nyilvánosságra hozhatja az előzetes eredményeket. Az első fordulót a parlamenti választásokkal egy időben tartották, és a szavazólapok bonyolultsága késedelmeket és kritikákat váltott ki az ellenzék részéről.

A két rivális számos témában ellentétes nézeteket vall, és a választás eredménye meghatározhatja az ország irányvonalát a következő öt évre.

Erdogan szociálkonzervatív, aki 2014 óta tölti be az elnöki tisztséget, előtte pedig 11 évig volt miniszterelnök. Vezetése alatt Törökország szorosabb kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokra törekedett Oroszországgal és Kínával, miközben potenciális béketeremtőként pozicionálta magát a regionális konfliktusokban, többek között Ukrajnában.

Kilicdaroglu centrista, aki Erdogan számos belpolitikai reformját igyekszik visszacsinálni, különösen a 2016 utáni alkotmánymódosításokat, amelyek megerősítették az elnöki jogköröket. Megesküdött, hogy megválasztása esetén azonnal újraindítja az uniós csatlakozási tárgyalásokat, és újraéleszti Törökország gazdaságát.

Az első forduló eredménytelenül zárult, mivel egyik jelölt sem érte el az 50%-os küszöböt, ami a végső győzelemhez szükséges. Erdogan a szavazatok 49,5%-át szerezte meg, míg Kilicdaroglu 44,9%-ot kapott. A harmadik helyezett, Sinan Ogan 5,17%-ot szerzett, és azóta hivatalosan is a hivatalban lévő elnököt támogatja.

Mintegy 50 muszlim tudós is támogatta Erdogant, aki a hagyományos iszlám értékek védelmezőjeként tüntette fel magát a liberálisabb Kilicdarogluval szemben, akit egyszer “LMBT embernek” nevezett. Válaszul a politikus kijelentette, hogy “bűn” Erdoganra szavazni.