Újabb fél évvel meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet a kormány

1 hónap ezelőtt 13


[sz]Malinovszki András / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd[sz]

A kormány javaslatára az Országgyűlés kétharmados többsége dönt majd a hosszabbításról a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakban – vette észre a hvg.hu.

A kormány.hu oldalon megjelent igazságügyi minisztériumi törvényjavaslat-tervezet jó előre gondoskodik a hosszabbításról, hiszen a tavaly novemberben megszavazott szintén 180 napos módosítás majd csak május 23-án jár le, onnantól tolnák ki a veszélyhelyzetet egészen november 19-ig.

A háborús veszélyhelyzetet 2022. május 24-én jelentette be Orbán Viktor a szomszédban zajló orosz-ukrán háború miatt. A veszélyhelyzetek kora azonban nem akkor kezdődött: 2020 tavasza, a koronavírus miatti lezárások ideje óta folyamatosan ilyen kormányzás van Magyarországon.

A hvg.hu emlékeztetett rá, hogy a veszélyhelyzet a három egyike az Alaptörvényben rögzített különleges jogrendi kategóriáknak, mellette még kettő van, a hadiállapot és a szükségállapot. Ezek közül a ez a legenyhébb, mert a hadiállapotot tényleg csak háborús helyzet, főleg külső fegyveres támadás esetén lehet elrendelni. Szükségállapot pedig főleg a puccskísérletként leírható komoly konfliktus esetén léptethető életbe.

[kapcsolodo]dul-a-harc-a-csepeli-fideszesek-kozt-zsarolassal-vadoljak-a-volt-fideszes-borbely-lenard-polgarmestert[kapcsolodo]