Újabb ország zárhatja le az Oroszországgal közös határt

2 hónap ezelőtt 7

Norvégia lezárhatja az Oroszországgal közös határátkelőjét – jelentette ki Jonas Gahr Store miniszterelnök a helyi TV2 szerint. Mindez a skandináv államok és Oroszország közötti kapcsolatok hanyatlása során történik, Finnország pedig egy kivételével minden határátkelőt bezár keleti szomszédjával.

Norvégia egyetlen Oroszországgal ellenőrzőpontja a Storskog a mintegy 200 kilométeres határon. Store szerdán a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy Oslo “szükség esetén” lezárja az átkelőt.

Ez azután történt, hogy Helsinki a legészakibb Raja-Jooseppi ellenőrzőponton kívül minden határátkelőt bezárt Oroszországgal. A kuusamói, szalai és vartiusi ellenőrzőpontokat november 24-én, pénteken éjféltől zárják be, miután a múlt héten négy másik ellenőrzőpontot is bezártak. Ennek oka az volt, hogy állítólag megnőtt a – főként közel-keleti és afrikai – migránsok száma, akik Oroszországból próbálnak átjutni Finnországba.

Helsinki védelmi minisztere, Antti Hakkanen azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megpróbálja “felgyorsítani a migránsválságot Európában és destabilizálni annak egységét”, amit az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova teljesen alaptalannak minősített.

Múlt héten a norvég igazságügyi miniszter, Emilie Enger Mehl az NTB norvég hírügynökségnek azt mondta, hogy “szükség esetén helyénvaló lehet számunkra a határ rövid időn belüli lezárása”. A továbbiakban azt mondta, hogy a norvégiai Storskog ellenőrzőponton alacsony a forgalom, és egész ősszel alacsony volt.

Több száz finn állampolgár, akik közül sokaknak Oroszországban élő rokonaik vannak, tiltakozott az ellenőrzőpontok lezárása ellen – közölte a finn Yle. Az egyik tiltakozó azt mondta:

“jogunk van a családi kötelékekhez. Nagyon kegyetlen dolog karácsony előtt ilyen döntést hozni”.

Finnország, a NATO legújabb tagja áprilisban csatlakozott az amerikai irányítású szervezethez. Tagságáról eredetileg népszavazáson döntött volna Sauli Niinisto elnök. A kormány azonban a közvélemény-kutatásokra hivatkozva hozta meg a döntést.

Zaharova a Telegramon azt írta, hogy “amikor eljött a cselekvés ideje, nem kérdezték meg a közvéleményt, és pontosan azt tették, amit Washington mondott nekik… vagy lemaradtam valamiről, és mégiscsak megtörtént a népszavazás Finnország NATO-csatlakozásáról?”.