Újabb uniós eljárás jön Magyarország ellen?

1 hét ezelőtt 5

Az Európai Parlament elfogadta a szigorított, tagállami költségvetésekre vonatkozó megreformált ellenőrzési mechanizmust. Hamarosan jöhetnek a túlzottdeficit-eljárások.

Az Európai Parlament is elfogadta az Európai Unió szigorított, tagállami költségvetésekre vonatkozó megreformált ellenőrzési mechanizmusát, így a Stabilitási és Növekedési Paktum új szabályai már idén élesednek, ami azt jelenti, hogy a nyáron megindulhatnak a túlzottdeficit-eljárások – írja a Portfolio.

A lap részletezte, hogy az elfogadott megállapodás nem változtat a referenciaértékeken, a hosszú távú cél továbbra is az, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság 60 százalék, a költségvetési hiány pedig 3 százalék alatt maradjon.

A reform differenciált megközelítést alkalmaz az egyes tagállamok esetében, figyelembe véve az eltérő gazdasági helyzeteket. A kormányoknak négy vagy öt évet felölelő középtávú költségvetési-strukturális terveket kell kidolgozniuk, amelyekben elkötelezik magukat egy meghatározott deficit- és államadósság-csökkentési pálya mellett, amelyben a fenntartható növekedést támogató reformokat és beruházásokat is vázolniuk kell.

A pályatervet az Európai Bizottság tárgyalja le a tagállamokkal, majd az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. Ha egy ország túllépi a referencialimiteket, fiskális korrekcióra kötelezik a túlzottdeficit-eljárással. A lap szerint a túlzottdeficit-eljárás szinte biztos, hogy Magyarországot is érinti, de nem egyedüliként: körülbelül 12-13 uniós tagállam nem teljesíti az elvárásokat.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM