Újra elérhető Hawaii népszerű strandja, miután a fókabébit már nem szoptatja az anyja

3 hónap ezelőtt 3

Megnyitották a turisták előtt a népszerű hawaii fürdőhely, Waikiki egy szakaszát, miután a szoptatás befejezését követően elválasztottak anyjától és máshova helyeztek egy ott született hawaii barátfókaborjút.

A Waikiki strand egy hosszú szakaszát a múlt hónapban kerítették el, hogy megvédjék az anyafókát, Kaiwit és párnapos kölykét, Paulanit. Állami természetvédelmi őrök éjjel-nappal felügyelet alatt tartották a lezárt részt, a Kaimana-strandot.

A veszélyeztetett fókafaj nőstényei hat éve kezdték el ellőhelyként használni Kaimana Beachet, a helyiek és a turisták körében is közkedvelt fürdőző- és napozóhelyet, konfliktusba kerülve a partszakasz érintetlen fehér homokja által odavonzott nyaralókkal.

A hatóságok különösen nagy gondot fordítanak a konfliktusok megelőzésére azóta, hogy tavaly egy kaliforniai turista túl közel ment egy fókához és borjához, és az anyaállat magával húzta a víz alá a hatvanéves fürdőzőt, sérüléseket okozva az arcán, a hátán és a karjain – adta hírül az MTI. 

Titkos helyre telepítették át őket

A hatóságok már máskor is kerítettek el strandszakaszokat egy-egy fókaborjú születése után, de még sosem zártak le olyan nagy területet, mint idén. A szoptató fókák harciasan védelmezik kölyküket, és a hatóságok azt tanácsolják a nyaralóknak, hogy amíg az anyák szoptatnak, inkább a tengerpart más strandjai közül válasszanak maguknak egyet a pihenésre és szórakozásra.

A Kaimana-strandon áprilisban született fókabébi az elmúlt hétvégén hagyta abba a szopást, ezután a természetvédelmi hatóságok egy titokban tartott helyre telepítették át.

Paulani volt 2017 óta a negyedik fókabébi, amely a Kaimana-strandon jött világra. Kevesebb mint 1600 hawaii barátfóka él vadon, az emlősök megzavarása szabálysértésnek számít.