Újra itt a hidegháború, de most az űrben zajlik

1 hónap ezelőtt 24

GettyImages-115569528

Gőzerővel zajlik a galaktikus fegyverkezési verseny.

A kínai hadsereg kutatói olyan robotikus műholdelhárító fegyvert fejlesztettek és teszteltek, ami képes árulkodó nyomok nélkül végezni egy ellenséges műholddal – jelentette a South China Morning Post.

Az új típusú fegyver a műholdak pozicionálásáért felelős fúvókákban rejtőzik el, és bármikor felrobbantható vagy eltávolítható. A 3,5 kilogrammos robbanófej a híradás szerint anélkül semmisíti meg a műhold belsejét, hogy strukturális integritását megbontaná – vagyis nem porlasztja űrszemétté a célpontot.

A módszer nagy előnye, hogy jóval diszkrétebb a rakétával, lézerrel, vagy harci műholddal végzett támadásnál, nem észlelhető messziről és a földi irányítás sem feltétlenül tudja megkülönböztetni a fedélzeti rakétahajtómű meghibásodásától.

Az űrben már visszatért a hidegháború

Kína először 2007-ben kísérletezett műholdak-elleni fegyverrel: saját leselejtezett meteorológiai műholdjukat lőtték ki a földi indítású rakétával. Űrfegyverzetüket folyamatosan fejlesztik. A 2016 óta Föld körül keringő Sindzsan-17 katonai műholdjukkal kapcsolatban aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok.

Az amerikai űrhaderő vezetője James Dickinson tábornok szerint a kísérleti eszköz gyanús manőverei mögött az áll, hogy robotikus karokkal képes más műholdak megragadására.

A másik nagy ellenfél Oroszország is aktívan fejleszteni kezdte műholdellenes fegyvereit az elmúlt években. Egy űrbeli és egy földi indítású műholdelhárító rakétájuk van – utóbbit tavaly decemberben tesztelték. 

Oroszország a nyilvánosságnak azt állítja, hogy azon dolgozik, hogy a világűr ne váljon harctérré, ugyanakkor Moszkva folyamatos űrfegyverkezést folytat, és keringő vagy földi képességeket fejleszt, amik megpróbálják kihasználni az Egyesült Államok űrbéli rendszerekkel kapcsolatos technikai függőségét. Oroszország folyamatosan teszteli ezeket a rendszereket, ami mutatja, hogy fejlődik az USA-ra és szövetségeseire leselkedő fenyegetés

– mondta Dickinson.

A hidegháború óta nem látott űrfegyverkezési versenyből természetesen a Pentagon sem maradhat ki. Tavaly még a meglévő űrfegyvereik titkosságának feloldását mérlegelték. A Biden-kormány hivatalba lépésével ugyan lekerült a napirendről a titkosság feloldása, a szakértők szerint az amerikaiak főleg környezetbarátabb lézeres és elektronikát elpusztító mikrohullámú támadó eszközökkel rendelkezik, a 2008-ban demonstrált földi indítású kinetikus elfogórakéta mellett.

(South China Morning Post, Space.com)

(Borítókép: Paolo Nespoli - ESA / NASA / Getty Images)