Ukrán repülőterekre mértek csapást az orosz erők

3 hónap ezelőtt 13

Az orosz erők vasárnapról hétfőre virradó éjszaka több nagy pontosságú fegyverekkel csapást mértek ukrán katonai repülőterekre – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A támadások ukrán parancsnoki állásokat, radarállomásokat és repülőgépeket, valamint fegyver- és lőszerraktárakat értek – közölte a minisztérium. A pontos célpontokat vagy a károk mértékét nem közölték.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este közölte, hogy Oroszország az eddigi egyik legnagyobb dróntámadást hajtotta végre az ország ellen. Az ukrán média országszerte robbanásokról számolt be, bár Kijev azt állította, hogy szinte az összes drónt lelőtték.

A nyugat-ukrajnai Hmelnickij régiójának tisztviselői hétfőn közölték, hogy egy katonai célpontot ért orosz támadás. A hatóságok a helyszínt inkább “létesítménynek”, mint repülőtérnek minősítették, de azt mondták, hogy legalább öt repülőgépet “tettek harcképtelenné” a csapás következtében. Azt is mondták, hogy más “objektumokat” is eltaláltak a térségben.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságokban, valamint a Herszon megyében több jelentős ukrán lőszerraktárra és haditechnikai eszközök raktáraira mértek csapást a frontvonalak közelében.

Az elmúlt 24 órában az orosz erők három, az Egyesült Királyság által a kijevi rezsimnek szállított “Storm Shadow” cirkálórakétát és 13 HIMARS lövedéket is elfogtak – közölte a minisztérium.

Oroszország a Krími híd 2022 októberében történt bombázása után fokozta rakéta- és dróntámadásait az ukrán katonai és energetikai infrastruktúra ellen. A legutóbbi csapássorozat egy, a hónap elején Belgorod régióban végrehajtott ukrán határátlépést követett, amely legalább egy civil halálát okozta, és több ember megsebesült.