Uniós források: hosszú lajstromot kap a kormány Brüsszelből

2 hónap ezelőtt 11

Az Európai Bizottság két hónapos vizsgálódás után úgy tűnik, hogy további kérdések merülnek fel a nyár elején hatályossá vált igazságügyi reform végrehajtással kapcsolatban, és legalább tíz ilyen kérdésben kér majd magyarázatot és pontosítást a magyar kormánytól, mielőtt elkészítenék véleményüket. Ezek közé tartozik például a Kúria ügyelosztási rendszerének működése és az Országos Bírói Tanács erőforrásainak biztosítása.

Az EU horizontális feljogosító feltételrendszere miatt egy részét blokkolta a kohéziós forrásoknak, míg a többihez további 3 előírásnak kell megfelelnie a magyar kormánynak az RRF-et is blokkoló kondicionalitási eljárás miatt. Az eddig benyújtott dokumentumok és intézkedések nem biztos, hogy elegendőek, ezért további részletekre és garanciákra van szükség a Bizottság szerint.

Az eljárás jelenleg szünetel, mivel a Bizottság kérdéseket tett fel, és az októberi válaszok után a pénzcsapok legkorábban jövő év elején nyílhatnak meg.

A magyar kormány már benyújtott 202 millió euró értékű számlát, de a kifizetéshez még a horizontális feljogosító feltételt is teljesíteni kell.

Ezenkívül az Európai Bizottság vizsgálja a közérdekű vagyonkezelő alapítványi kuratóriumok ügyének legújabb magyar ajánlatát, ami az Erasmus-programok jövőjét érinti. A további fejlemények határozzák majd meg a magyar kohéziós források sorsát az elkövetkező hónapokban.

Címlapkép forrása: EU.