Uniós kifizetések: újabb figyelmeztetés jött Brüsszelben

9 hónap ezelőtt 24

Az Európai Bizottság képviselői elismerték, hogy Magyarország néhány fontos lépést tett a támogatások felszabadításáért, de még mindig nem felelt meg teljes mértékben az összes követelménynek.

Johannes Hahn és Didier Reynders biztosok viszont hangsúlyozták, hogy az uniós helyreállítási források teljes összegéhez, vagyis mintegy 9 milliárd euróhoz való hozzáféréshez minden feltételnek meg kell felelni.

Johannes Hahn költségvetési uniós biztos azt emelte ki, hogy az uniós bizottság folyamatos kapcsolatban áll Magyarországgal és értékeli a 27 szupermérföldkő teljesítésére vonatkozó magyar javaslatokat. A követelések teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország hozzáérhessen az alap forrásaihoz - mondta a politikus az MTI szerint.

Mint ismertette, különösen fontos, hogy az alapítványi formában működő egyetemek megkapják az Erasmus+ és a Horizont Európa programok finanszírozását. Végül épp egy hete küldte ki az ezzel kapcsolatos ajánlatát a magyar kormány, a norma szöveget jelenleg is értékeli az Európai Bizottság.

Amennyiben Magyarország megfelelő módon végrehajtotta a feltételességi mechanizmus keretében előterjesztett korrekciós intézkedéseket, és megfelel az Európai Unió Alapjogi Chartája feltételeinek a programok végrehajtása során, lehetővé válhatnak a kifizetések - mondta az uniós biztos.Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő felszólalásában azt mondta, nem szabad "pódiumot biztosítani" Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztség betöltése révén. Az EP holnap szavaz egyébként egy állásfoglalásról a magyar elnökség kapcsán.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő szerint az EP-nek el kell gondolkodnia azon: megengedhető-e, hogy a magyar kormány határozza meg fél éven át az Európai Unió napirendjét.Malin Björk svéd baloldali EP-képviselő szerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon, és képtelenségnek nevezte, hogy Orbán Viktor álljon a tanács soros elnöksége élén.

Több EP-képviselő kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy 2024 második felében Magyarország helyzete súlyosbodhat, és a demokráciának már nem tekinthető országgá válhat, ami összekapcsolódott az ország Putyin-barát hírnevével.

Az EP-s döntéshozók többsége felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne fizessen az Orbán-kormánynak addig, amíg teljesülnek a brüsszeli elvárások.

A vitában szereplő Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a tanárok megbecsülését garantáló oktatási reformhoz kösse a brüsszeli források folyósítását. Monika Hohlmeier, a bajor keresztényszocialista képviselő szerint mindenki egyformán kell hozzáférjen a támogatásokhoz, és hangsúlyozta a rendszerszintű korrupció és az üzleti vállalkozások ellehetetlenítése problémáját.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában azt mondta: az EP néhány "szélsőséges, kontrollt vesztett" képviselő foglyává vált, akik "éjt nappallá téve" Magyarországot támadják. Azzal, hogy most az uniós tanácsi elnökséget akarják elvenni az országtól, durván megsértik az uniós jogot és az uniós szerződést - emelte ki. A képviselő szégyenletesnek nevezte, hogy ebben a törekvésben részt vesznek a magyar baloldali EP-képviselők, aki azért áskálódnak, hogy a magyar emberek ne juthassanak hozzá a nekik járó forrásokhoz.

Címlapkép: Didier Reynders biztos. Forrás: EU/Christophe Licoppe