Üzemzavart észleltek a James Webb űrteleszkópon

2 hónap ezelőtt 4

Január 15-én a NIRISS infravörös spektrográf válaszának késése miatt, kommunikációs zavar keletkezett a James Webb űrteleszkópon, ami miatt leállt az eszköz repülési szoftvere – közölte a NASA kedden.

Az amerikai űrrepülési hivatal közleménye szerint az űrteleszkóp jelenleg nincs veszélyben, hardverei rendben működnek. A hiba miatt meghiúsult tudományos munkát későbbre halasztották.

A kozmikus háttérsugárzás miatt a hasonló üzemzavarok az űrben egyáltalán nem ritkák.

Az emberiség legerősebb teleszkópjának számító James Webbet több évtizedes előkészítés után 2021 decemberében indították el és 2022 július végez tudományos munkát.

Nem a NIRISS-hiba volt a James Webb első üzemzavara, tavaly augusztusban egy másik infravörös műszer, a MIRI egyik beállító kerekén észleltek súrlódást, de ez csak az eszköz négy üzemmódjának egyikét érintette. Ez megelőzően, decemberben, a földi irányítás két hétig küzdött egy olyan hibával, ami minduntalan biztonsági üzemmódba küldte az űrteleszkópot. A hibát az eszköz pozícionálásáért felelős rendszer szoftverhibája okozta.

A NIRISS hibáról szóló NASA közlemény pont egy évvel azután érkezett, hogy a James Webb ,5 millió kilométeres távolságban megérkezett a Föld egyik gravitációs egyensúlyi pontjához, a Lagrange 2-höz – Space.com.