Válságülést tartott a finn kormány egy zsaroló hacker miatt

1 hónap ezelőtt 10

A zsaroló megszerezte a terápiás kezeléseken részt vevő páciensek személyes adatait a Vastaamo Pszochoterápiás Központ nyilvántartásából. A Finnország húsz településén megtalálható klinika számítógépes rendszerében több ezer kezelésre szoruló adatait tartják nyilván.

A klinika azt tanácsolta az érintetteknek, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. A Vastaamo hétfői közleménye szerint az adatokat 2018 novemberében lophatták el, majd 2019 márciusában ismét behatoltak a kórház számítógépes rendszerébe. Az Associated Press hírügynökség úgy tudja, hogy eddig háromszáz páciens adatait tették közzé az úgynevezett darkneten – írja a hirado.hu.

A finn kormány az események miatt rendkívüli ülést tartott vasárnap este. Maria Ohisalo belügyminiszter „kivételesnek” nevezte a helyzetet, míg az F-Secure kiberbiztonsági cég vezetője „szégyentelennek” titulálta a kibertámadást a Twitteren.

Az egyik sértett, aki a személyazonossága elhallgatását kérte, úgy nyilatkozott a BBC Newsnak, hogy egy magát „a váltságdíjas fickónak” tituláló ismeretlen megkereste e-mailben. A zsaroló közölte, hogy miután a Vastaamo klinika nem volt hajlandó 40 bitcoint (443 000 euró) fizetni neki, 200 euróért cserébe törli az adatait a világhálóról. Az ismereten azt is közölte, hogy ha nem teljesül a kérése, 24 óra elteltével a váltságdíj 500 euróra nő, 72 óra után pedig közzéteszi a kiskorúak személyes adatait.

Nyitókép: Pixabay