Vannak, akik most tudták meg, hogy az államtitkár elvisz tárgyakat

3 hónap ezelőtt 10

DSC09442

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján előkerült egy labda.

Múzeumtörténeti választ adott Pröhle Gergely az evangélikusok országos felügyelője, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója Fekete Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárának, amikor 2022. január 21-én, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján így fogalmazott:

Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!

Az esetről a 444 a múzeum, az Evangélikus Országos Gyűjtemény felvételei alapján számolt be. Ezek alapján sokak számára csak most derült ki, hogy Fekete Péternek van egy szokása, amellyel összeköt kulturális helyeket és tereket:

egyik térből átmozgat, vagyis magával visz bizonyos tárgyakat.

Ezúttal az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadójára egy olyan focilabdát hozott magával, amelyet az államtitkár még akkor vett magához, amikor a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megemlékezést tartott Esterházy Péter halálát követően, az író tiszteletére. A labda a PIM kategorizált tárgya. 

Prőhle Gergely válasza pedig azért is releváns, hiszen 2017-2018-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt. A volt igazgató az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóját megelőzően interjút az Indexnek, Esterházy Péternek ugyan nem volt érdemi kötődése az evangélikus egyházhoz, ám Fabiny Tamás elnök-püspökkel jó viszonyt ápoltak. Az, hogy az Esterházy-hagyaték mégis az evangélikusokhoz került, Prőhle Gergely szerint azért volt, mert

a család adományozási szándéka szerencsésen találkozott a mi szándékainkkal és a lehetőségekkel.

Az Index Prőhle Gergellyel készült teljes interjúját ide kattintva elolvashatják.

(via 444)

(Borítókép: Fekete Péter. Fotó: Máth Kristóf / Index)