Végül csak észbe kapott a január, eseménydús nappal búcsúzik

1 hónap ezelőtt 7

Nyugat-Európa időjárását továbbra is magasnyomású rendszer határozza meg, melynek hatására napos és ködös, rétegfelhős területek egyaránt előfordulnak. Változékonyságot leginkább Észak-Európában tapasztalhatunk, itt sorra érkeznek a légörvények, melyek frontjai okoznak többfelé csapadékot jellemzően hó formájában.

A Kárpát-medencébe eddig benyúló anticiklont a következő napokban frontok váltják fel. Az első hidegfront még hétfőn átvonul felettünk, majd a következő érkezésére kedden estefelé számíthatunk. Mindezek záporos jellegű csapadékot és erős, viharos szelet okoznak.

A frontális felhőzet késő este délkelet felé elhagyja hazánkat, mögötte felhőátvonulások várhatók, mely mellett kedden általában több órára kisüt a nap. A gyorsan vonuló felhőkből elszórtan várható zápor, hózápor, éjszaka a Dél-Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben átmeneti ónos eső sem zárható ki.

A délnyugati szél estétől már egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, amelyet éjszakától sokfelé erős, főként az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos lökések kísérhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –3 és +3 fok között várható, a kevésbé szeles délnyugati és északkeleti megyékben lehet gyenge fagy.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 10 fok között valószínű.

Kiss-Szabó Zsanett meteorológusa videóban elmondja, hogy álcázott hidegfront éri el a Kárpát-medencét, hidegfront, de ezzel ellentétes hatással bír magyarázata szerint.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás