Visszakerült az örökösökhöz a Bánffy-palota egy része

3 hónap ezelőtt 17

Bánffy Palace in Kluj-Napoca.png

Visszaszolgáltatják a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota egy részét az örökösöknek, miután a tulajdonjogért vívott jogi harcban vereséget szenvedett el a Kolozs megyei Tanács.

Az új tulajdonosok a palota háromnegyedére jogosultak és nem voltak hajlandóak elfogadni a kárpótlást. Gyakorlatilag az épület 750 négyzetmétere fölött rendelkezhetnek, ami piaci áron 1,4 millió eurót ér – írja a Transindex.

Évtizedekig húzódó pereskedés

Az örökösök az elhunyt Paraschiva Rosca leszármazottai. Az asszony férje, a Szeben megyei Nicolea Rosca állítólag még életében összebarátkozott az épületet megrendelő, Bánffy György erdélyi kormányzó utódjával, a szerencsejáték-függő Bánffy Dénessel, aki állítólag adósságrendezés miatt ráírta a román kereskedőre, Nicolea Roscára a ma már műemlékként álló épületegyüttest.  

Az 1785-ben elkészült palota az első tulajdonos 1822-ben bekövetkezett halála után kormányzói lakásként szolgált. Az idők során itt szállt meg I. Ferenc magyar király, osztrák császár, I. Ferenc József és Liszt Ferenc is – ecseteli a kolozsvári lap. 

A számos társadalmi rendezvényt befogadó palotát 1948-ban államosították, az utolsó tulajdonos, Bánffy Dénes és anyja egy kültelki házban élték le hátralévő éveiket. Az 1950-es évek elején kiürítették, majd felújították, hogy helyet kapjon benne az akkor újonnan létesülő Szépművészeti Múzeum. 

Egy, a Rosca asszonnyal készült 2015-ös interjú – melyre a Transindex alapozza cikkét  – szerint a most a palota háromnegyed részét visszakapó román örökösök birtokában van Bánffy Dezső 1958-ból származó végrendelete és az erről készült román hitelesített fordítás – mivel a végrendelkező nem tudott románul. Ebben a báró minden ingó és ingatlan vagyonát „közeli barátjára”, Nicolae Roșcára hagyja. 

Mivel Rosca nem tudta nevére íratni, így a leszármazottak perre vitték a tulajdonjog ügyét, ami évtizedekig húzódott. Először 1999-ben született ítélet a telek visszaszolgáltatásáról, de csak 2019-ben emelkedett jogerőre. Ez adja az alapját Kolozs Megye arra vonatkozó döntéséről, hogy a palotát felosztják és háromnegyedét visszaadják a Rosca-örökösöknek. 

(Borítókép: a kolozsvári Bánffy-palota. Fotó: Wikipedia)