Visszalőtt a Sándor-palota a Novák Katalint kritizáló román külügynek

9 hónap ezelőtt 16

A Sándor-palota szerint a román külügyminisztérium tiltakozása a köztársasági elnök erdélyi látogatásakor tett megnyilvánulásai miatt túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan.

Mint arról lapunk beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett a legnagyobb magyar zarándoklaton Csíksomlyón, a Facebook-oldalán pedig végig lehetett követni az útvonalát. Útközben a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírjánál is fejet hajtott. 

A román külügyminisztérium azonban nem örült a látogatásnak, szerintük az államfő „nem megfelelő nyilvános üzeneteket” közvetített – írja a Mandiner.

Nem kizárt, hogy a tárca azon a videón kapta fel a vizet, ami Novák Katalin hivatalos közösségi oldalán jelent meg. A felvétel alatt a székely himnusz szól, amiről 2022 elején döntött úgy a Hungarikum Bizottság, hogy felveszi a Magyar Értéktárba, így kiemelt nemzeti érték lett.

„A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: »Békesség Istentől!«” – írta a Sándor-palota a Mandiner érdeklődésére.

Romániában viszont a himnusz több konfliktus forrása is volt már az évek során. Novák Katalin pedig az általa posztolt videónak a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” idézetet adta címként. Ez lehetett az a „nem megfelelő”, történelmi régióra vonatkozó üzenet, amit a román külügy kifogásolt. 

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása miatt, írja az MTI.