WSJ: Feldarabolhatják az Amazont és a nagy tech cégeket

1 hét ezelőtt 11

A törvényjavaslat, amelyet akár már ma bejelenthetnek, előírhatja az Amazon és más nagy technológiai cégek strukturális szétválasztását. Egy másik törvényjavaslat, amelyet szintén pénteken jelenthetnek be, a nagy technológiai cégek azon képességét célozza, hogy online platformjaikat kihasználva saját termékeiket előnyben részesítsék a versenytársakkal szemben.

A törvényjavaslatokat republikánusok és demokraták is aláírták, és várhatóan még többen csatlakoznak hozzájuk, amint bejelentik őket, nyilatkozta egy bennfentes a WSJ-nek.

A platformmonopóliumok megszüntetéséről szóló törvénynek nevezett, a WSJ által áttekintett strukturális szétválasztásról szóló törvényjavaslat tervezete a következőket mondja ki:

Jogellenes, ha egy érintett platform üzemeltetője az érintett platformon kívül más üzletágat birtokol vagy ellenőriz, ha az érintett platform tulajdonlása vagy ellenőrzése az adott üzletág felett kibékíthetetlen érdekellentétet eredményez.

A kongresszus szerint a platform az Amazon saját áruit részesíti előnyben az eladók rovására, és kifogásolják azt is, hogy az Amazon a harmadik féltől származó adatokat a sajátmárkás áruválasztékának megalapozására használja fel.

Amennyiben a strukturális szétválasztásról szóló törvényjavaslatot elfogadnák, az Amazonnak két különálló weboldalra, két piactérre kellene szétválnia, vagy le kellene állítania saját termékeinek értékesítését. Az Amazon sajátmárkás piacterének több tucat márkája van 158 ezer termékkel. Emellett piacvezető szerepet tölt be az olyan eszközök piacán, mint a Kindle eReaderek, az Amazon Echos, a Fire TV streaming eszközök, a Ring ajtócsengők.

A jogszabályjavaslatot a demokrata többségű képviselőháznak és a szenátusnak is el kell fogadnia, ahol valószínűleg jelentős republikánus támogatásra is szükség lesz az elfogadáshoz.

Összesen öt törvényjavaslat is az amerikai képviselők előtt van, ezek közül az egyik célja az, hogy csökkentse a technológiai óriások, az Apple, a Facebook az Alphabet vagy az Amazon piaci erőfölényét. A többi törvényjavaslat olyan kérdéseket érint, mint az adatok hordozhatósága és a nagyvállalatok azon képessége, hogy a versenyt fenyegető felvásárlásokat hajtsanak végre.

A javaslatok nagy része csak a nagy technológiai vállalatokra koncentrál, a megcélzott vállalatoknak legalább 600 milliárd dolláros piaci kapitalizációval és több mint 500 000 aktív havi felhasználóval kell rendelkezniük. Jelenleg csak négy vállalat, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google felel meg a törvényjavaslatokban meghatározott paramétereknek. A Walmart például online piacteret üzemeltet és sajátmárkás termékeket forgalmaz, de piaci értéke csak 392 milliárd dollár, így nem tartozna a törvényjavaslatok egyikének hatálya alá sem.

Az Amazon árfolyama ma stagnál, az Apple részvényárfolyama 0,8 százalékot emelkedett, a Facebook 0,7, az Alphabet 0,3 százalékot gyengült.

(WSJ)

Címlapkép: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency via Getty Images