Zelenszkij figyelmeztette az amerikaiakat: ha nem kapuk támogatást veszítünk

2 hónap ezelőtt 9

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer szerint az Egyesült Államok folyamatos katonai támogatásához kötötte országa Oroszország elleni harcának folytatását.

“Volt egyetlen mondat, amely mindent összefoglalt, és szó szerint idézem őt. Zelenszkij úr azt mondta”:

“Ha nem kapjuk meg a támogatást, elveszítjük a háborút” – mondta a törvényhozó újságíróknak, miután csütörtökön találkozott Zelenszkijjel a Capitol Hillen.

A Biden-kormányzat további 24 milliárd dolláros kiadást kért Ukrajnának, de ez a javaslat a republikánus törvényhozók ellenállásába ütközik. Egy több mint két tucatnyi republikánus szenátorból és képviselőből álló csoport csütörtökön levelet küldött a Fehér Háznak, amelyben aggodalmukat fejezték ki a pénzeszközök elosztásával kapcsolatban, és felvilágosítást kértek az ellentámadás előrehaladásáról.

“Az amerikai emberek megérdemlik, hogy tudják, mire ment el a pénzük. Hogyan halad az ellentámadás?” – állt a levélben.

Közelebb vannak az ukránok a győzelemhez, mint 6 hónappal ezelőtt? Mi a stratégiánk, és mi az elnök kivonulási terve? Mit tekint a kormányzat győzelemnek Ukrajnában? – olvasható a levélben.

Az üzenetet azután írták, hogy Biden tisztviselői szerda este zárt ajtók mögött tájékoztatták a kongresszust az Ukrajnával kapcsolatos terveikről.

Josh Hawley, a Fehér Ház politikáját szkeptikusan szemlélő szenátor szerint a végrehajtó hatalom határozatlan idejű finanszírozást akar, anélkül, hogy egyértelmű út vezetne az ukrajnai győzelemhez.

“Mennyi is volt ez, 24 milliárd dollár? Ez nem a vége, ezt nagyon világossá tették. Közel sincs vége” – mondta a tájékoztatóról.

“Alapvetően azt mondták nekünk, hogy ‘csatoljátok be magatokat és vegyétek elő a csekkfüzeteteket’.”

Bár az ukrajnai háború finanszírozásának kétpárti támogatása továbbra is megmaradt, Kevin McCarthy képviselőházi elnök az amerikai média szerint pártján belül ellenállásba ütközött. Washingtonban tett látogatása során ahelyett, hogy hivatalos képviselőházi ülést hívott volna össze, a Zelenszkijjel való négyszemközti találkozót választotta.

Az ukrán hadsereg a nyáron zajló ellentámadása során erős orosz ellenállásba ütközött, és jelentős veszteségeket szenvedett el emberekben és fegyverekben, aminek következtében nem sikerült területi előnyöket elérni. Mind a Zelenszkij-kormány, mind a Fehér Ház megváltoztatta narratíváját az offenzíváról és azt közölték, hogy a lassú, de folyamatos, hosszú távú előrehaladást terveznek.