10 izgalmas budapesti programötlet a borongós téli estékre

2 hónap ezelőtt 19

[sz]Szponzorált tartalom (x) Címkép: unsplash.com[sz]

Van ez a fura becsípődése az embereknek, miszerint télen semmit sem lehet csinálni. Elvégre hideg van, minden szürke, meg amúgy is olyan korán sötétedik. Mintha az első mínuszok érkeztével automatikusan behúznánk a kéziféket: mostantól sorozatmaraton, forró tea és tavaszvárás van. Pedig az igazság az, hogy a téli hónapok alatt is rengeteg szuper élményben lehet részed – csak tudni kell, hol keresd őket. Ezúttal Budapest téli programjaiba ástuk bele magunkat, mutatjuk miket találtunk!

1. Detective Pub Tour

A 7 éve működő Detective Pub Tour a kültéri nyomozós játékok, a szabadulószobák és a kocsmatúrázás élményét gyúrta egybe. A koncepció teljesen egyedülálló hazánkban és Szelindi Miklós ötlete alapján jött létre. Itt nem a jól ismert szabadulószobákra kell gondolnotok, ugyanis ez egy mobilról játszható nyomozós kocsmatúra, ahol egy történet keretében, három kocsmába kell ellátogatnotok és közben feladványokat kell megoldanotok. Ahhoz, hogy az egyik helyről átjussatok a másikra, különböző játékokban kell jeleskednetek.
Fontos tudnivaló, hogy nincs kötelező alkoholfogyasztás, mert azt szeretnék, ha a játék, az új helyek megismerése és a társaság lenne a fontos egy-egy túra során. Minden játéknak saját története van, ezért könnyen belecsöppenhettek olyan szituációkba, mint az elnök fiának elrablása, de Harry Potter varázsvilága is megelevenedhet a szemetek láttára. A Detective Pub Tour céges csapatépítőnek, születésnapi programnak is kiváló!

2. Budapest Retro Élményközpont


A töretlen népszerűségnek örvendő Budapest Retro Élményközpont egy karnyújtásnyira az Erzsébet tértől, az Október 6. utca legelején csábítja időutazásra a magyar és a külföldi, csakúgy, mint a fiatal vagy épp idősebb közönséget. Nem is csoda, hiszen olyan felejthetetlen nosztalgikus utazásban lehet részetek, mint járőrözni igazi Lada rendőrautóval a Gazdagréti lakótelepen, megnézhetitek mi mindent vitt magával az űrbe Farkas Bertalan, de akár bemondóként is kipróbálhatjátok magatokat a korabeli Híradó stúdiójában. És ez csak néhány a több ezer különleges tárgyat bemutató létesítmény számtalan élménye közül, ahol egészen 1960-tól 1999-ig visszamehetünk az időben.

Akik ebben az időszakban nőttek fel, azok gyermekkoruk mindennapjait élhetik újjá, a fiatalabb generációk pedig megismerhetik szüleik, nagyszüleik hétköznapjait, miközben önfeledten szórakozhatnak az interaktív kiállításon. A történelmi időutazás biztos, hogy órákra leköt majd benneteket, így ha megéheznétek vagy megszomjaznátok, akkor kipróbálhatjátok a Retro Bisztrót is, ahol gyermekkorunk kedvenc ételeibe és italaiba is újra belekóstolhattok.

3. The Magic Budapest


Budapest sok varázslatos helyet rejt, azonban kevés olyan van, ahol igazán megelevenedik a mágia, és ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban Harry Potter világába csöppentünk volna. Ez a hely pedig nem más, mint a The Magic birodalom, mely nemcsak varázslatos szabadulószobákat rejt, de mára már több étteremmel is büszkélkedhet.

A Hajós utca 25. alatt található a The Magic Budapest első étterme, ami már többször elbűvölt minket. Alig néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit és pillanatok alatt a budapesti varázslók törzshelyévé vált. Nem csoda, hiszen különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást. A mágikus kastély falai között amerre csak szem ellát, varázslényeket, életre kelt képeket és misztikus ereklyéket vehettek szemügyre közelebbről, miközben készülnek a fantázianevekkel ellátott mágikus fogások, melyek mindegyike különleges köntösben érkezik hozzátok.

Tavaly nyitotta meg kapuit a The Magic II., mely még nagyobb területen, kibővült étlappal és még több bűbájjal vár benneteket a Nagymező utcában. Ha szeretnétek kicsit kiszakadni a hétköznapokból, megfeledkezni a külvilágról, és olyan nyalánkságokat kóstolni, mint a Mágikus zuhatag burger, a Varázsigés tekercs vagy a Csokitulátus desszert, akkor nem is találhatnátok jobb helyet Budapest legvarázslatosabb étterménél.

4. Pirate Empire – A Kalóz Birodalom


2022-ben nyitotta meg kapuit a Pirate Empire, amit a jól ismert közönségkedvenc, a The MAGIC Budapest tulajdonosai csinálnak. A kalózlegendárium, ezen belül is leginkább A Karib-tenger kalózai filmek adták az inspirációt a különleges étteremhez, melyet minden korosztály garantáltan élvezni fog.

A belső kialakítás egészen lenyűgöző, a földszinten kikötőt formáltak, lőporraktárakkal, rumossufnikkal, csordogáló vízzel, a falból folyó örök élet elixírjével és egy gigantikus krakenszoborral, odafent pedig maga a fedélzet és a kalózkapitány dolgozóasztala vár. A hangulatot tovább fokozzák a kalózoknak és a legénység tagjainak öltözött felszolgálók, a csatadalok és tengeri énekek, meg persze a tematikus ételek.

Tipp: Ha ott jártok mindenképp kóstoljátok meg a fekete buciban szervírozott A fekete gyöngy hamburgert, amiben lilahagyma lekvár, dupla sajt és bacon öleli körbe a marhahúspogácsát, de nem érdemes kihagyni a Tortugai kalózok hírhedt tésztái közül a Szirének éneke névre keresztelt fekete spagettivel készült, tejszínes szószos tenger gyümölcsei tésztát és a Barbossa végzete browniet is érdemes megkóstolni!

5. Unicum Ház


A családi vállalkozás székhelye 1892-ben került a Soroksári útra, amely azóta is a Zwack otthonául szolgál. Az itt kialakított látogatóközpont vagyis az Unicum Ház a történelemmel párhuzamosan haladva meséli el az alapító család, a cég és a minden szempontból jótékony hatású Unicum történetét.
A kiállításon a látogatóknak először levetítenek egy 20 perces filmet, ez után pedig indulhat a régi italokban, személyes relikviákban és egy 17 000 darabos minipalack gyűjteményben gazdag tárlatfelfedező séta. A múzeumi program talán legérdekesebb része az idegenvezetővel bejárható régi lepárló épülete és a mintegy 2500 négyzetméteres pince, ahol évi több mint 3 millió liter Unicum készül. Itt megnézhetitek és meg is szagolhatjátok azt a rengeteg gyógynövényt, amelyek közül néhány jó eséllyel az Unicum titkos receptjének is a része lehet.

6. Sweet Escape


A Nagyvárad téri metróállomás közelében található Budapest egyik legjobbra értékelt szabadulószobája, a családbarát Sweet Escape. Tölts el együtt barátaiddal egy összezárt órácskát, és jussatok ki együtt a szabadulószobából! Ne féljetek semmitől, a Sweet Escape mind a 4 szabadulószobája ijesztgetés és horrormentes, az egyetlen izgalmat az idő múlása okozza majd, no meg a sok furfangos fejtörő!

Nevük egyébként máig népszerű első játékukra utal, melyben változatos, ötletes és egyedi feladványokat, sok-sok fejtörőt és ügyességi feladatot megoldva fedhetitek fel a végtelen csoki titkos receptjét. Az édesszájúaknak kihagyhatatlan a hasonlóan furfangos, mézeskalácsház tematikájú szoba, de cowboyok bőrébe is bújhattok, ahol bankrablókat kell fülön csípni és minél több pénzt megmenteni vagy kimenthetitek a Bűvös Toronyból a királykisasszonyt. A Sweet Escape ráadásul ár-érték bajnok a verhetetlen árakkal, és a szabadulós játékon túl a helyszínen mókás kvízjátékot és szabadtéri kincskereső játékot is kínál, ha többórás vagy épp többkörös, színes csapatépítő programot terveztek cégeteknek, osztályotoknak, vagy családotok számára. Ráadásul a szervezést is leveszik a vállatokról! Remek első választás, ha szeretnél belekóstolni a szabadulószobák világába!
Tipp: Ha csapatépítő programot szerveznétek, akkor az interaktív nyomógombos kvízjátékot mindenképpen ajánljuk, ami Vetélkedőszoba néven fut.

7. Light Art Museum


A Hold utcai piac helyén 2022. nyarán nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, ami a világ egyik első olyan kiállítóhelye, amely a fényművészeti alkotások gyűjtésével és azok bemutatásával, valamint a tevékenység kutatásával foglalkozik.

Új kiállításuk a Superluminal 2024. május 20-ig lesz látható, ahol közel negyven hazai és nemzetközi művész utóbbi években készült alkotásait vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit és immerzív fény-/térkonstrukcióit láthatjátok. A válogatás leghangsúlyosabb szeletét azok a művek adják majd, melyek a fény fizikai és élettani jelentőségével és funkciójával foglalkoznak, és korunk olyan égető kérdéseire reagálnak, mint a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a fenntartható ökoszisztéma és a biodiverzitás.
A Superluminal kiállításhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak heti 6 alkalommal:
kedden 16.00 és 18.00 órakor
pénteken 15.00 és 17.00 órakor
szombaton 10.00 és 12.00 órakor.
A vezetés keddenként ingyenes, egyéb alkalmakkor 1000 Ft/fő összegért foglalható hely korlátozott számban.
Nyitvatartás: mindennap 10-től 22.00 óráig.

Cat Museum Budapest


A Cat Museum Budapest egy nyugodt oázis a Bajcsy Zsilinszky úttal párhuzamosan futó Vadász utcában. Ha valami miatt nem tarthattok otthon állatot vagy szeretnétek jobban megismerni a különböző macskafajtákat, jó program lehet, hiszen a helyszínen 10 különleges cica várja a simogató kezeket, mind nagyon barátságosan és bújósak.
Itt nemcsak nézhetitek a játszadozó cicákat, akiket simogathattok is, de a hely – ami egyébként kétszintes, mert van egy méretes galériarész is – minden ízében a macskákról szól. A falakat cicás festmények borítják, melyek között vannak antik festmények, illetve olyanok, amelyek Budapest jellegzetes tereiben (például Halászbástya, Gellért fürdő) ábrázolják a macskákat, de a legötletesebbek azok, melyek klasszikus festmények cicásított verziói. A kortárs festmények legnagyobb része egyébként meg is vásárolható. Van szelfifal is, meg mindenféle ajándéktárgy, a kulcstartótól kezdve a párnákon és az ékszereken át a pólókig, sőt a világ legdrágább kávéja, a cibetmacskakávé is kapható náluk.
A falakon nemcsak cicás képek vannak, hanem mindenféle érdekes kultúrtörténeti információk a macskákról, sőt, a galérián egy róluk szóló dokumentumfilmet is megnézhettek, és van egy olyan tabletes kvíz is, amin tesztelhetitek tudásotokat a macskákkal kapcsolatban. Emellett különböző workshopokon is részt vehettek, ahol elsajátíthatjátok hogyan kell akvarellel vagy akrillal cicát festeni.
Fontos, hogy érdemes előzetesen időpontot foglalni hozzájuk, hiszen a cicák védelme érdekében maximalizálva van a látogatók létszáma, illetve csak 8 éves kortól lehet részt venni a programon.

9. Balta Dobálás


Budapest első és eddig egyetlen baltadobálós helye a Dohány utcai BAZ Beer Bar alatti pincében található, ahol 23 pályán dobálgathatjuk a baltát és a dobócsillagot. Vastag falapokra kell célozni, melyekre felfestették, melyik részük hány pontot ér, a többi szabályt viszont mi magunk alkothatjuk. A veszélytől nem kell tartanunk, mert figyelnek a biztonságra, ezért a pályák dróthálóval vannak elválasztva egymástól, de ha kicsit fokoznánk az adrenalint, akkor például UV-fényben is dobálhatunk. A baltadobálás legény- és leánybúcsúra, szülinapra, csapatépítésre, vagy extravagáns pároknak még randira is tökéletes program, de akkor is, ha csak úgy lemennénk egyik délután, hogy kicsit levezessük a stresszt, és ne vigyük haza az aznapi feszkót. Ha ez megvolt, akkor a fenti sörözőben még megihatunk egy jól megérdemelt sört, de akár előtte is levihetjük a pincébe, hogy még felszabadultabban induljon a játék.

10. Magyar Zene Háza


A Magyar Zene Háza széleskörű és nagyszámú programkínálattal vár benneteket. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás mellett változatos koncertműsorból – klasszikus, népzenei, globálzenei, pop, jazz, elektronikus zenei események –, sokrétű zenepedagógiai programokból (iskolásoknak szóló, családoknak szóló, workshop, egyéb interaktív) és zenéhez kötődő szabadegyetemi előadásokból lehet válogatni.

A Magyar Zene Háza hármas osztatú, mind az épületet, mind az intézményi felépítést tekintve. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér kapott helyet közel 2000 négyzetméteren, illetve egy egyedülálló hangdóm. A park szintjén kialakított két belső terem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz és az oktatáshoz kínál könyvtárat elsősorban a populáris zene világából, illetve a zenepedagógiai termekben foglalkozásokkal viszi a fiatalokat közelebb a zenéhez.