10 tipp a krónikus stressz ellen

2 hónap ezelőtt 22

Sedacur forte

Sedacur forte

Hosszú időn át tartó munkahelyi és/vagy családi nyomás és a túlterheltség érzése – nagyon leegyszerűsítve ezért alakul ki a krónikus stressz. Valószínűleg mindannyian voltunk stresszes helyzetekben, tudjuk, hogy milyen érzés. Most képzeljék el azt, hogy ez az érzés állandósul, és nemcsak pár percig, óráig, napig érezzük a nyomást, hanem akár hónapokon, éveken keresztül. Ebben a cikkben bemutatunk néhány technikát a krónikus stressz ellen.

A krónikus stressz lehet folyamatos munkahelyi nyomásnak, családi problémáknak, pénzügyi nehézségeknek eredménye vagy bármilyen más olyan tényezőnek, amely hosszú időn keresztül gyakorol nyomást az életünkre. Fontos megérteni, hogy mindenki más módon reagál a stresszre, és ugyanaz a helyzet egyeseknél hosszú távú stresszhez vezethet, míg másoknál nem.

A kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressz hatással lehet az agyra és az immunrendszerre. Az agy neurális hálózatai, különösen a prefrontális kéregben valóban csökkenhetnek. Ha ez megtörténik, az kognitív, érzelmi és viselkedési zavarokhoz vezethet. Amikor valaki stresszt él át, ez reakcióra serkenti az immunrendszerét. Idővel, ha a stressz krónikus, az immunrendszer túlstimulálódhat. Vagyis a krónikus stressz veszélyes lehet a fizikai és mentális egészségre, ezért fontos időben felismerni és kezelni. A hosszú távú stressz megfelelő kezelése és stresszkezelési stratégiák alkalmazása segíthet csökkenteni az egészségi kockázatokat és javítani az életminőséget.

Ha valaki úgy érzi, hogy a hosszabb ideig tartó stressz vagy a stresszel kapcsolatos tünetek befolyásolják a mindennapi életét, érdemes szakemberrel konzultálni a megfelelő támogatás és kezelés érdekében.

A krónikus stressz leggyakoribb tünetei:

  • alvászavar
  • fejfájás
  • emésztési problémák
  • izomfeszülés
  • szaporább szívverés
  • csökkent szexuális vágy
  • hangulatingadozások
  • feledékenység és koncentrációs nehézségek
  • fokozott ingerlékenység
  • szociális visszahúzódás

Így csökkentheti a krónikus stresszt

A jelek és tünetek megértése nagyon fontos pont, hiszen, ha nem ismerjük fel, hogy az egészségi problémánkat a krónikus stressz okozza, akkor kezelni sem tudjuk. A rendszeres beszélgetés a barátokkal és a családdal hasznos lehet, de sokat segíthet, ha megosztjuk a szeretteinkkel, a barátainkkal, hogy krónikus stressztől szenvedünk. Ők érzelmi támogatást és motivációt nyújthatnak a cselekvéshez.

A kiváltó okok azonosítása szintén kulcsfontosságú. Ezeket sajnos nem mindig lehet elkerülni, de feljegyzésük segíthet a megküzdési és kezelési stratégiák kidolgozásában. Célkitűzéseink és elvárásaink maradjanak a realitások talaján, mert a túlzott elvárások és a folyamatos teljesítménykényszer hosszú távon stresszt okozhat. A rendszeres testmozgás itt is rendkívül sokat segíthet, hiszen a fizikai aktivitás növeli a szervezet endorfintermelését, ez pedig csökkenti a stresszt.

A különböző mindfulness gyakorlatok segíthetnek a tudatos jelenlét fejlesztésében, pozitív hatással lehetnek a szorongásra és a depresszióra. Fontos, hogy odafigyeljünk az alvásminőségre, és ha szükséges, akkor javítsunk rajta, mert a túl kevés vagy rossz minőségű alvás hozzájárulhat a stresszhez. Kerüljük a koffeint, az étkezést és az intenzív fizikai aktivitást a lefekvés előtti órákban! Az is segíthet, ha alvás előtt kikapcsolódunk, például zenehallgatással, könyv olvasásával, meleg fürdővel vagy meditációval.

Az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás, a rendszeres alvás és a megfelelő hidratáció – vagyis az egészséges szervezet segíthet a stresszel szembeni ellenállóképesség növelésében. Tervezzük meg a napunkat, és priorizáljuk a feladatainkat! A hatékony időmenedzsment segíthet csökkenteni az érzést, hogy túl sok a teendő, és javíthatja a stresszkezelést. Ha pedig a krónikus stressz tünetei tartósan fennállnak, és nehézséget okoznak a mindennapi életben, akkor ne habozzunk szakmai segítséget kérni! Pszichológus, terapeuta vagy más szakember segíthet a stressz kezelésében.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer.
www.sedacur.hu

Sedacur forte

    

    Az oldalon elhelyezett tartalom a Sedacur forte forgalmazója, a Phytotec Hungária Bt. megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.