12 év fegyházbüntetés várhat Sz. atyára, ha beismeri a bűnösségét

2 hónap ezelőtt 15

Súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség Sz. atyával szemben, akiről még tavaly írtunk hosszú cikket. Az érsekség hétfői közleményében annyi szerepelt, hogy „kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt” emeltek vádat Sz. atya ellen múlt héten.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség ugyanakkor kérdésünkre közölte: „Vádiratában a főügyészség indítványozta, hogy a törvényszék a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és végleges hatállyal tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, melynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.”

Az ügyészség válaszából kiderült az is, hogy Sz. atya bűnügyi felügyelet alatt áll, vagyis nem börtönben, hanem egy kijelölt helyen várja a tárgyalását. A vádiratban az az alábbi bűncselekmények szerepelnek:

  • tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette,
  • tizennegyedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette,
  • tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette.

Ebből az következik, hogy Sz. atya legalább három kiskorúval szemben követett el szexuális erőszakot vagy kényszerítést az ügyészség szerint.

A büntető törvénykönyv szerint a szexuális kényszerítés büntetési tétele 14 év alatti sértett esetében 5-10 év, 18 év alatti sértett esetén 2-8 év. Szexuális erőszakot követ el, aki 12. életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet, ez 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. De ha Sz. atyát az első pontban leírt bűncselekményben találják bűnösnek, vagyis a felügyelete alatt álló gyerek(ek) erőszakos szexuális zaklatása miatt, akkor a kiszabható büntetés 10-től 20 évig terjed.

A főügyészség tájékoztatása szerint a vádiratban foglalt ún. mértékes indítvány

„12 év fegyházbüntetés, 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés, továbbá végleges hatályú eltiltás” a kiskorúakkal kapcsolatos tevékenységektől.

(A mértékes indítvány azt jelenti, hogy az ügyészség indítványt tesz a büntetés konkrét mértékére, ha a vádlott a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, és így felgyorsítható az eljárás.)

A katolikus egyházon belüli, kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekről szóló sorozatunkban szinte kizárólag olyan elkövetőkről volt szó, akiket az egyház valamilyen módon szankcionált, de bírósági ítélet nem született ellenük. Az eddigi magyar eseteket összegyűjtő Makróban egyetlen olyan szerzetes szerepel, N. Gábor Tamás, akit 2015-ben jogerősen elítéltek (másfél év felfüggesztettet kapott). A Hodász Andrást kamasz korában zaklató papot kizárta az egyház, és indult ellene rendőrségi eljárás, de ennek kimenetelét nem ismerjük, és sem az esztergomi érsekség, sem a rendőrség nem ad tájékoztatást.

Sz. atya felettese, Kocsis Fülöp érsek is úgy gondolta egy éve, hogy nem kellene írnunk az ügyről, mégis adott egy interjút, amelyben elmondta: nem hisz az egyik áldozatnak, és koholtnak nevezte a vádat. Friss közleményében viszont már azt írta az általa vezetett Hajdúdorogi Főegyházmegye, hogy együtt érez az áldozatokkal és családtagjaikkal, akiknek támogatást is ajánlottak.

Cikkünk megjelenésével egyidőben, kedd délután zajlik az a megbeszélés, amelyet egy bicskei, illetve több, katolikus papok által molesztált túlélő szervez a gyermekvédelem megújítása céljából.