159 macskát tartott egy házaspár, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság

3 hét ezelőtt 16

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy francia házaspár, miután 159 macskát tartottak rossz körülmények között az otthonukban.

A BBC beszámolója szerint mindkét fél egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A Nizzában élő pár korábban egy 80 négyzetméteres házban élt együtt 159 macskával és hét kutyával.

Minderre tavaly derült fény, amikor a rengeteg állatot rossz körülmények közt találták meg a házhoz érkező rendőrök. Az állatok környezete mocskos volt (a ház állítólag tele volt ürülékkel), sokan ki voltak száradva vagy alul voltak táplálva, és többükben élősködők is voltak.

A rossz körülmények miatt több állat is elpusztult: két macska és két kutya tetemét meg is találták a nyomozók a fürdőszobában. 

A BBC szerint a bíróság most kimondta, hogy a 68 éves nő és az 52 éves férfi nem viselte megfelelő gondját az állatoknak.

Emiatt a börtönbüntetés mellett egy 150 ezer eurós bírság megfizetésére is kötelezték őket.

A pénz később állatmenhelyekhez és állatvédelmi civil szervezetekhez kerül.

De honnan került oda ennyi állat?

A házaspár női tagja (aki a ház tulajdonosa is egyben) azzal védekezett, hogy imádja az állatokat, de azt elismerte, hogy hibázott.

Mint a bíróságon kiderült, először 2018-ban fogadta be a szülei három macskáját és három kutyáját, de nem sokkal később további 30 macskát vitt a házba, amelyek korábban egy külön épületben tanyáztak (hogy őket honnan gyűjtötte össze, azt nem tudni). A velük együtt lakó állatok később szaporodtak, így lett 159 macskájuk és hét kutyájuk.

A nőről egyébként utóbb egy szakszerű vizsgálatban megállapították, hogy Noé-szindrómában szenved.

Ez egy olyan betegség, amelynél a páciens pszichológiai kényszert érez arra, hogy állatokat mentsen, még akkor is, ha nem tudja megfelelően végrehajtani ezt. A házaspárról pedig azt is tudni lehet, hogy 2014-ben már volt egy hasonló ügyük, mivel akkor egy 18 négyzetméteres stúdiólakásban éltek együtt 13 macskával és 1 kutyával.