217-szer kapott Covid-oltást egy férfi, az orvosok megdöbbentő eredményre jutottak

1 hónap ezelőtt 8

A meglepő tapasztalat az volt, hogy egészségkárosodás helyett még jobban is működött a férfi immunrendszere, mint azoké, akik csak három oltást kaptak.

Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Német kutatók lettek figyelmesek egy olyan férfira, aki saját bevallása szerint – személyes okokból – összesen 217 alkalommal oltatta be magát az új koronavírus ellen. Hivatalosan 134 oltását igazolták, nyolc különböző vakcinát, köztük mRNS-vakcinákat kapott. Az nem derült ki, hogy miért oltatta be magát ilyen sokszor, viszont felkeltette a kutatók érdeklődését.

Az Erlangeni Egyetemi Kórház munkatársai elemezték a férfi különböző évekből származó vérmintáit, és azt találták, hogy az immunrendszere nem csak, hogy teljesen normálisan működött, de bizonyos védekező sejtek és a SARS-CoV-2 elleni antitestek lényegesen gyakrabban fordultak elő nála, mint a csak háromszor oltott embereknél.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a férfié elszigetelt eset, ezért az eredményekből nem lehet következtetéseket levonni az általános lakosságra vagy ajánlásokra vonatkozóan. A sokszorosan oltott férfiról készült tanulmány a Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban jelent meg.

Az esetről beszámoló Kronen Zeitung megjegyzi, hogy a szakértői ajánlás szerint a felnőtteknél 59 éves korukig három oltásból vagy három fertőzésből megszerzett immunitással ajánlott rendelkezniük, míg az ennél idősebbeknek, illetve a kockázati csoportokba tartozóknak évente egy emlékeztető oltás javasolt.