25 év börtönbüntetésre ítélték a bukott kriptokirályt

1 hónap ezelőtt 7

Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró egy manhattani bírósági tárgyaláson hozta meg az ítéletet, miután elutasította Bankman-Fried állítását, miszerint az FTX ügyfelei valójában nem vesztettek pénzt, és azzal vádolta, hogy hazudott a bírósági vallomása során. Az esküdtszék november 2-án bűnösnek találta a 32 éves Bankman-Friedet hét rendbeli csalás és összeesküvés vádjában, amelyek az FTX 2022-es összeomlásából erednek, amit az ügyészek az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalásának neveztek.

Kaplan elmondta, hogy megállapította, hogy

  • az FTX ügyfelei 8 milliárd dollárt,
  • az FTX részvényesei 1,7 milliárd dollárt,
  • a Bankman-Fried által alapított Alameda Research fedezeti alap hitelezői pedig 1,3 milliárd dollárt veszítettek.

A bíró azt is elmondta, hogy Bankman-Fried hazudott a tárgyaláson tett vallomása során, amikor azt állította, hogy nem tudott arról, hogy a fedezeti alapja elköltötte az FTX-től elvett ügyfélbetéteket.

A szövetségi ügyészek 40-50 év börtönbüntetést kértek. Bankman-Fried védőügyvédje, Marc Mukasey szerint 5 évnél rövidebb büntetés lenne megfelelő.

Az ügynek vélhetően még nincs vége, Bankman-Fried fellebbez az ítélet ellen.

Bankman-Fried a bitcoin és más kriptoeszközök meredek árfolyamemelkedését meglovagolva a Forbes szerint 26 milliárd dolláros vagyonra tett szert, mielőtt betöltötte volna a 30. életévét.

Címlapkép forrása: Michael M. Santiago/Getty Images