2500 éve épült város maradványait fedezték fel az Amazonas vidékén

3 hónap ezelőtt 15

Több ezer éve épült, óriási város maradványait fedezték fel a dús növényzet alatt az Amazonas vidékén, Ecuador keleti részén – közölte a BBC News.

Az Upano-folyó völgyében álló város házait, tereit valamint út- és csatornahálózatait egy vulkáni hegy termékeny talaján találták meg a kutatók, feltehetően a vulkán okozta a város pusztulását is.

A nagyváros romjainak felfedezése a tudósok szerint átírhatja a korabeli őslakos kultúrákkal kapcsolatos eddigi ismereteinket.

A régészeti kutatásokat vezető Stephen Rostain professzor, a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont kutatási igazgatója elmondta, hogy a felfedezett, 2500 éve épül város „régebbi, mint bármely más, általunk ismert amazóniai lelőhely”, és a kép, amit nyújt, megváltoztathatja az amazóniai társadalmakról szerzett tudásunkat.

Huge ancient lost city found in the AmazonHuge ancient lost city found in the AmazonThe city was built 2,500 years ago but may have been abandoned after a volcanic eruption.https://t.co/wd7tLuawAv

— Cnews (@ciencia_cnews) January 12, 2024

„A legtöbb ember kis csoportokat képzel el, valószínűleg meztelenül, kunyhókban élve a tisztásokon, ugyanakkor a felfedezés azt mutatja, hogy az egykori emberek bonyolult városi társadalmakban éltek” – mondta a tanulmány társszerzője, Antoine Dorison.

A régészek szerint a 2500 éve épült város mintegy ezer évig lakott volt.

A tudósok elmondták, nehéz megállapítani, hogy hány lakosa lehetett, de véleményük szerint akár tízezrek, ha nem százezrek élhettek ott.

A kutatók repülőről lézeres érzékelőkkel (LIDAR technológiával) térképezték fel a várost, és mintegy 300 négyzetkilométeres körzetében végeztek ásatásokat. A radarral a dús növényzet alatt hatezer négyszögletes, 2-3 méter magas platformot találtak, amelyek mérete 20 x 10 méter volt. Az építmények 3-6 egységből álló csoportokban álltak egy központi tér körül.

A régészek szerint az építmények közül a legtöbb lakóhelyül szolgált, de akadtak köztük szertartási épületek is. Az építményeket egyenes utak és ösvények kötötték össze, találtak egy 25 kilométer hosszú utat is. Dorison szerint 

az úthálózat felfedezése okozta a legnagyobb meglepetést a feltáráson.

José Iriarte, az Exeteri Egyetem tudósa, aki részt vett a kutatásban, kiemelte, hogy egy olyan jól szervezett civilizációt kell elképzelni, mint a majáké volt, de teljesen más építészettel, földhasználattal és fazekassággal. Mint hozzáfűzte, a felfedezés egyes részletei „egyedülállók Dél-Amerikában”, például a nyolcszög és négyszög alakú, csoportokban álló építmények.

A platformokon gödröket és tűzhelyeket találtak, valamint korsókat, növényőrlő köveket és égett magvakat. Az ott élő kilamopei és upanói emberek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak. Az emberek kukoricát és édesburgonyát ettek, és hozzá egyfajta édes sört ittak.

A kutatók először az 1970-es években találtak bizonyítékot a város létezésére, de 25 évnyi kutatás után most először sikerült alapos feltárást végezni. Rostain professzor elmondta, pályafutása elején le akarták beszélni az amazonas vidéki kutatásról, mert a legtöbb tudós nem hitt az ősi város létezésében.

Nagyon makacs vagyok, így mégis nekivágtam a kutatásnak. Most be kell vallanom, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen nagy felfedezést tettem

– tette hozzá Rostain.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM