A 43 éves teniszező 204 km/órás ásszal repítette magát a világranglista élére

3 hónap ezelőtt 7

Grand Slam-tornákon nem szokás a párosokkal túl sokat foglalkozni, csak akkor, ha honfitársak révén érdekeltség van. Esetleg abban az esetben, ha sportági szenzációra van kilátás. Nos, ezúttal utóbbiról számolhatunk be: a férfiaknál hétfőtől az indiai Rohan Bopanna áll majd az első helyen a páros világranglistán, aki március 4-én lesz 44 éves. Ezzel Babos Tímea korábbi vegyes partnere a tenisztörténelem legidősebb ranglistavezetője lesz.

Az Australian Openen érdekes mezőny jött össze az elődöntőben, a férfiaknál, és ilyen-olyan okból mindnek volt magyaros érdekeltsége. Az olasz kettős egyik tagja példának okáért Andrea Vavassori, akit Valkusz Máté vert az egyéni selejtező 3. fordulójában, a másik a 38 éves Simone Bolelli. Ellenfelük csütörtök délután egy német duó volt, Yannick Hanfmann és Dominik Koepfer, utóbbi tagja a Tatabányára készülő germán Davis-kupa-csapatnak.

A másik ágon a Fucsovics Mártont és Marozsán Fábiánt búcsúztató cseh Tomás Machac és kínai Csang Csi-csen próbálkozott döntőbe jutni egy olyan párral szemben, amelynek tagjai együttesen közel 80 évesek. Az indiai Rohan Bopanna március 4-én lesz 44 éves, az ausztrál Matthew Ebden pedig elmúlt 36. Bopanna 2018-ban, a vegyes párosban Babos Tímea oldalán döntőt játszott az AO-n. Az idén is indultak volna együtt Melbourne-ben, de az indiai előre jelezte, ha párosban még versenyben lesz, akkor visszalép a vegyestől, mert a kettő már sok neki.

Nos, annyira versenyben van, hogy szombaton döntőt játszik. Ez lesz pályafutása harmadik Grand Slam-fináléja (a US Openen jutott a diadal kapujába 2010-ben és tavaly), de eddig csak egy GS-serlege van: vegyes párosban nyert 2017-ben, a Roland Garroson a kanadai Gabriela Dabrowskival.

Bopanna 1999-ben már Challenger-versenyen indult egyéniben, egy évvel később a magyar György Tamás ellen győzött egy indiai ITF Future-torna első fordulójában, de viszonylag gyorsan belátta, hogy a páros az ő igazi műfaja. Egyesben a 213. helyig jutott a ranglistán, még 2007-ben. A sportszerűsége több mint példás. A tavalyi US Open döntőjében, a 3. szettben 4:2-re vezetett az ellenfél, amikor Ebden ütött egy hatalmas, nyerő tenyeres keresztet. Senki nem látta, nem érzékelte, de a süvítő labda érintette, súrolta a hálónál álló Bopanna könyökét. A játékvezető már adta volna nekik a pontot, amikor az indiai jelezte, mi történt, így a riválisoké lett a labdamenet.

Egész pályafutásom alatt ilyen voltam, soha nem az eredmény számított, ha valami nem helyes, akkor az nem helyes. Egyből jeleztem a bírónak, hogy a labda érintette a könyököm – magyarázta akkor.

Bopanna és Ebden a döntő játszmát záró tízpontos rövidítésben végig vezetett, és 9:7-nél a veterán indiai bezúzott egy 204 km/órás ászt. Megérdemelték az ünneplést, az örömtáncot.

A szombati döntő eredményétől függetlenül, hétfőtől Rohan Bopanna párosban ranglistavezető lesz. Először életében, 43 évesen. A harmadik helyet már 2013-ban elérte, de 11 évet várt rá, hogy a csúcsra jusson.

A 43 év a világranglisták történetének korrekordja: ilyen idősen férfi és női mezőnyben sem állt még senki a rangsor élén, úgy egyesben, mint párosban.

Az idei Australian Open férfi páros versenye motiválhatná a magyar játékosokat, hogy érdemes több energiát, időt, figyelmet szentelni a párosnak. Rohan Bopanna 2023-ban, csak párossal 1 181 789 dollárt keresett túl a 40-en. Az egyéni selejtezőben kiesett Andrea Vavassori párosban GS-döntőt játszik, ahol 730 ezer ausztrál dollárt kap a győztes.

Az olaszok sikerével (ők is meccs-tiebreakben nyertek a németek ellen), a 2. elődöntő mérkőzésen eldőlt az is, hogy a német Davis-kupa-csapatból már csak férfi egyesben elődöntős Alexander Zverev van versenyben az AO-n – pénteken a harmadik kiemelt orosz Danyiil Medvegyevvel fog mérkőzni –, így a többiek odaérhetnek hétfőn az első edzésre Tatabányára.