A belaruszok kizárása miatt tovább harcolhat az olimpiáért a férfi jégkorong-válogatott

2 hónap ezelőtt 9

Az előselejtezőből kiesett a magyar csapat, a nemzetközi szövetség döntése értelmében azonban mégis ott lehet a következő körben.

Szombaton 2-1-re kikapott a japánoktól, így nem jutott be a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe a magyar férfi jégkorong-válogatott. A nemzetközi sportági szövetség (IIHF) hétfői döntése nyomán azonban mégis ott lehet azon a pozsonyi tornán, amelyen meg lehet szerezni a kvótát a Milánóban és Cortinában megrendezendő játékokra.

Az IIHF illetékes testülete úgy döntött, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és belarusz klubcsapatok és válogatottak a 2024/2025-ös idényben sem indulhatnak nemzetközi versenyeken – ez egyben azt is jelenti, hogy a belarusz nemzeti csapat nem vehet részt az olimpiai kvalifikációs folyamatban sem. A szövetség biztonsági okokra hivatkozva döntött így.

A belaruszok helyett az a magyar válogatott lehet majd ott az augusztus 29. és szeptember 1. között zajló selejtezőn, amely a múlt heti, budapesti tornán a japánok mögött, de a litvánok és a spanyolok előtt végzett, azaz az előselejtező második legjobbjaként zárt.

A pozsonyi tornán a szlovákok, a kazahok, az osztrákok és a magyarok mérkőznek majd az egyetlen elérhető olimpiai kvótáért.

A magyar válogatott legutóbb 1964-ben szerepelhetett olimpián.

Sipos Levente, a magyar szövetség (MJSZ) főtitkára szerint nem ígérkezik könnyűnek a magyarok számára a csoport, hiszen három, az elitben szereplő csapattal kell majd versengeni az ötkarikás részvételért. „Az elsődleges célunk az volt, hogy a jégen harcolja ki a válogatott a továbbjutást, ettől csak kevés választott el minket Japán ellen a Tüskecsarnokban. Természetesen sajnáljuk a nemzetközi szövetség döntésének apropóját, a háborús helyzetet, de megragadjuk azt a lehetőséget, hogy legjobb csoportmásodikként mégis folytathatjuk az olimpiai selejtezőt. A pozsonyi csoport nem ígérkezik könnyűnek, három komoly, A csoportos rivális ellen játszhat a csapatunk, ami a további fejlődést szolgálhatja. Mindent megteszünk, hogy helytálljunk és kellemes meglepetést okozzunk. Az biztos, hogy a játékosok kiadják majd magukból a maximumot” – nyilatkozta Sipos.

A pozsonyi torna legnagyobb esélyesei a szlovákok: a csapatukban a nyár végi időpont miatt NHL-es sztárok is játszhatnak. A magyarok eddig nyolcszor mérkőztek velük, hatszor kikaptak. A kazahokkal szemben még rosszabb a mérleg: az eddigi 13 meccs közül csak egyszer sikerült nyerni.

Az osztrákok a magyarok elleni 4-3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212–128-as gólkülönbség az osztrákok javára.